Банкеръ Daily

Пари и пазари

Германия се олюлява на ръба на рецесията

Сриналият се износ върна назад германската икономика пред второто тримесечие, със слаби перспективи за бързо възстановяване при трудностите, които изпитват германските производители в момента на глобално икономическо забавяне, подсилени от тарифните конфликти и ефекта от Брексит, пише Ройтерс.

Общата продукция е спаднала с 0.1% спрямо първото тримесечие, показаха публикувани днес данни. С нарастването на натиска върху правителството за парични стимули, на каквито досега то не беше склонно, министърът на икономиката заяви, че трябва да се предприемат действия, за да се избегне второ последователно тримесечие със свиване, което ще означава, че страната е в рецесия.

Глобалното забавяне на икономиката, подсилено от най-бавното увеличение на китайското производство от 17 години насам за месец юли, значително се отрази на еврозоната, където съответните данни показаха, че през второто тримесечие растежът е намалял наполовина - до 0.2 процента.

Германската икономика, която е най-голямата в Европа и традиционно разчита на износа, обаче е особено уязвима - на фона на признаците, че тласъкът, който получи от продължителен период на увеличаващо се домашно потребление, отслабва.

"Днешните данни за брутния вътрешен продукт категорично бележат края на златното десетилетие за германската икономика", коментира анализаторът от ING Карстен Бжески. "Търговските конфликти, глобалната несигурност и затрудненията в автомобилния сектор най-накрая я поставиха на колене", категоричен е той.

На годишна база растежът е намалял до 0.4% в сравнение с 0.9% през първото тримесечие, показват данните на Федералното статистическо бюро, а прогнозата за 2019-а е за 0.5% при 1.5% през миналата година.

Икономическото министерство определи перспективите като понижени, отбелязвайки, че плануваното излизане на Великобритания от ЕС на 31 октомври вероятно ще е в безпорядък, а икономическият министър Петер Алтмайер определи днешните данни като зов за пробуждане.

"Намираме се във фаза на икономическа слабост, но не и на рецесия. Можем да избегнем рецесията, ако предприемем нужните мерки", заяви Алтмайер пред масовия всекидневник "Билд".

Неговото министерство обяви, че стимулът едва ли ще дойде от индустриалния сектор, където Федерацията на германските индустрии неочаквано се присъедини към увеличаващия се хор от гласове, призоваващи правителството да даде тласък на растежа, като се откаже от правилото си за балансиран бюджет и финансира повече публични инвестиции посредством нов дълг.

Правителствена говорителка обаче обяви, че Берлин засега не вижда "каквато и да било нужда от допълнителни мерки за стабилизиране на икономиката", която все още се очаква да отбележи лек растеж през тази година.

Въпреки че данните за тримесечието, излезли днес, отговаряха на очакванията, пазарите реагираха с уплаха, като годишната доходност на базовите десетгодишни правителствени облигации на Германия падна до рекордно ниските минус 0.624%.

"Крайният извод е, че германската икономика се олюлява на ръба на рецесията", коментира Андрю Кънингам от Capital Economics, който отбелязва, че износителите са изправени пред дори още по-тежък потенциален удар, ако се състои Брексит без споразумение.

Facebook logo
Бъдете с нас и във