Банкеръ Daily

Пари и пазари

Германия прогнозира слаб икономически растеж през 2019 г.

Германското правителство възнамерява да намали наполовина прогнозата за растежа на най-голямата икономика в Европа през 2019 г., съобщи Ройтерс. Влошаващата се ситуация, свързана с рецесията в промишления сектор, е мотив за вземане на решението за тези действия.

Правителството очаква икономиката да нарасне с 0,5%, което е по-ниско от скорошната прогноза за 0,8% на водещите икономически институции в Германия. Министерството на икономиката заяви, че зависещите от износа производители от Германия вероятно ще продължат да усещат негативните последици, поради намаляването на чуждестранните поръчки, а най-голямата икономика в Европа ще има инертен растеж основно на вътрешния пазар.

Министерството подчерта, че стабилният сектор на услугите и строителството би трябвало да компенсира спада в производството през първото тримесечие. Неразрешените търговски спорове, несигурността, свързана с планираното излизане на Обединеното кралство от Европейския съюз, както и забавянето на световната икономика пряко засегнаха външното търсене и причиниха вреди на германските производители. Това доведе до спад в производствения сектор и до забавяне на растежа на германската икономика като цяло.

"Германската икономика показва смесена картина", се казва в месечния доклад на Министерството на икономиката на Германия. "Секторът на услугите и строителството остават стабилни. Индустриалният сектор преминава през слаб период поради забавянето на световната икономика. Ако забавянето в Германия се влоши, натискът върху Европейската централна банка да предостави повече стимули за икономиката на еврозоната само ще се увеличи."

Очакванията на германския министър на икономиката Петер Алтмайер са ръстът да бъде 1,5% през следващата година, споделя източник, цитиран от Ройтерс.

Facebook logo
Бъдете с нас и във