Банкеръ Weekly

Пари и пазари

ГЕРМАНИЯ ПРОДЪЛЖАВА ДА ТЕЖИ НА ШИЯТА НА ЕВРОТО

Единната европейска валута надскочи 1.22 щ. долара, след което пое надолу. Главната причина за отстъплението експертите намират в трудностите, които новият канцлер на Германия Ангела Меркел ще срещне при осъществяването на икономическите реформи в страната. Най-проблемни ще са промените в трудовото законодателство, за които тя ще трябва да се пребори със социалдемократите на Герхард Шрьодер. Като членове на широката коалиция те ще контролират двете ключови за реформите министерства на труда и на финансите - изключително разочароващ факт за пазарните анализатори. Безработицата в Германия, която се колебае близо до най-високите си равнища след Втората световна война, е причина най-мощното европейско стопанство да е сред четирите страни от еврозоната с най-слаб икономически растеж през последното десетилетие. При неуспех да намали броя на безработните новото правителство ще потисне индивидуалното потребление и ще продължи да задушава икономиката.
Износът от Германия се е увеличил през август най-мощно от началото на годината насам. Причина е поевтиняването на еврото, което стимулира търсенето на германски стоки. Обемът на експорта, коригиран съобразно работните дни и сезонните промени, е нараснал с 3.5% през август (след 0.9-процентен ръст през юли), съобщи Федералната статистическа служба във Висбаден на 11 октомври. Износът е нараснал с 3.6%, което е причина за намалението на търговския излишък на Германия от 14.5 млрд. евро през юли на 11.6 млрд. евро през август. Стопанството на страната за стимулирането на растежа разчита почти единствено на износа, след като 11.7-процентната безработица и растящите цени на енергията ограничават разходите на домакинствата.
Индустриалният продукт на Германия е намалял с 1.6% през август (първото понижение за последните три месеца), съобщи Министерството на икономиката и труда на 7 октомври. Във Франция обаче промишленият продукт се е увеличил с 0.8% през август в сравнение с юли - най-чувствително от почти година насам. Италия също отчита скок на производството на своите заводи, електроцентрали и мини през август. Индустриалният продукт на страната е скочил с 1.3% спрямо юли, съобщи на 13 октомври базираната в Рим национална статистическа служба. Този силен резултат потвърждава подема на промишления сектор в Италия, за който основен принос има слабото евро. То прави местните стоки по-евтини извън границите на еврозоната.
Щатският долар се представи доста силно през седмицата, като поскъпна към всичките си основни съперници. Стимул му дадоха огласените на 11 октомври части от обсъжданията по време на последното съвещание на паричния комитет на Федералния резерв. От тях стана ясно, че щатската централна банка е разтревожена по-скоро от растящата инфлация, отколкото от очаквания икономически растеж на страната. Това даде допълнителни основания на валутните специалисти да прогнозират по-нататъшни повишения на основната лихва на САЩ, което е положителна новина за зелените пари. Управителят на Федералния резерв Алън Грийнспън пък заяви във Вашингтон, че щатското стопанство е понесло сравнително добре резкия скок на цените на енергията благодарение на пазарната му ориентация и гъвкавост. Той отново сподели безпокойството си от растящия протекционизъм във всичките му форми - местни и международни, който работи срещу благосъстоянието на американските работници, но не каза нито дума за лихвената политика на банката. За последен път Грийнспън ще присъства на съвещанието на паричния комитет на Федералния резерв на 31 януари идната година. Тогава изтича мандатът му като управител на Федералния резерв, който повече не може да се удължава. Президентът Джордж Буш все още не е определил приемник на легендарния банкер, но говорителят на Белия дом Скот Маклелън заяви на 7 октомври, че администрацията напредва с номинациите.
Засега най-големият проблем на зелените пари остават дефицитите по търговския баланс и по текущата сметка на страната, които през трите години до края на 2004 г. изпратиха долара на ниво, с 34% по-ниско спрямо еврото и с 22% към йената. По последни данни през август щатският търговски дефицит се е раздул до 59 млрд. щ. долара - с 1 млрд. долара повече от юлската му стойност. Това се дължи основно на растящите цени на вносния нефт. Политически чувствителният дефицит в търговията с Китай се е увеличил с 0.8 млрд. щ. долара - до 18.5 млрд. долара. Отделен отчет от 13 октомври сочи, че цените на вносните стоки в САЩ са се повишили с 2.3% през септември - най-резкият им скок от 15 години насам. Това увеличава вероятността Федералният резерв да продължи да повишава основната лихва заради ръста на инфлацията.
Японската йена се търгува доста силно, след като правителствен отчет от 11 октомври показа, че фабричните поръчки през август са се увеличили. Това е поредното доказателство, че подемът във второто по потенциала си стопанство в света ще продължи и през последните три месеца на годината. Частните производствени ордери (без заявките за енергийния сектор и корабостроенето) са се повишили със сезонно коригираните 8.2% след 4.3-процентния им спад през юли. Излишъкът по текущата сметка на Япония обаче се е свил през август, което се случва за втори пореден месец. Намалението е с 15.6% спрямо същия период на миналата година, съобщи финансовото министерство на Япония.
Централната банка на Япония остави без промяна - почти равни на нула, лихвите на страната, където те стоят от пет години. Освен това тя продължава да помпа пари в икономиката, за да спре дефлацията и всяко повсеместно намаление на цените. През септември паричното предлагане се е увеличило с 2.1% след 1.7-процентния му ръст през август.
У нас междубанковият валутен пазар беше активен. Среднодневните изтъргувани обеми валута достигнаха 157 млн. евро (307 млн. лева). Сделките в щатски долари заемаха 13% от купената и продадена валута.

Facebook logo
Бъдете с нас и във