Банкеръ Daily

Пари и пазари

Германия може да загуби над 400 000 работници заради електромобилите

Преминаването към електромобили може да струва 410 000 работни места в Германия до 2030 г., съобщи "Ханделсблат", позовавайки се на правителствени източници. Само при производството на двигатели и трансмисии около 88 000 работни места ще бъдат изложени на риск, посочва изданието, позовавайки се на доклад на Националната платформа за бъдещето на мобилността (NPM), правителствен консултативен съвет.

Двигателите на електрическите автомобили са направени от по-малко части и изискват по-малко поддръжка в сравнение с двигателите с вътрешно горене, което ще доведе до уволнения, се казва в доклада. Производството на превозни средства ще бъде допълнително автоматизирано и няма да е достатъчно за поддържане на сегашното ниво на работни места, съобщава "Ханделсблат", позовавайки се на председателя на NPM Хенинг Кагерман.

През 2018 г. заетостта в автомобилната индустрия в Германия достигна 834 000, което е най-високото от 1991 г. насам.

Главният орган на автомобилната индустрия в Германия (VDA), който през декември предупреди за повече съкращения на работните места през 2020 г. поради спад в глобалните продажби на автомобили, заяви, че прогнозата на NPM се основава на "нереалистичен екстремен сценарий".

Промишлеността, важен двигател за растежа в най-голямата икономика в Европа, ускорява плановете си за пускане на електрически превозни средства, под натиска на стремежа на Европейския съюз за по-нататъшно намаляване на емисиите на въглероден диоксид.

Facebook logo
Бъдете с нас и във