Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Геополитиката потопи турската лира

Турската лира падна до рекордно ниска цена към щатския долар (на 7 октомври) заради опасенията на инвеститорите от евентуални санкции на САЩ, от изострените отношения на южната ни съседка с Европейския съюз и от военния конфликт в Кавказ. Турската парична единица е загубила малко над 24% от пазарната си оценка през тази година - вторият по големина срив в развиващите се пазари след бразилския реал.  

Турската валута потъна до рекордно ниските 7.8850 лири за един щатски долар след като приключи търговската си сесия на 6 октомври на 7.8050 лири за долар. В следобедната търговия на 7 октомври котировките се доближиха до 7.8765 лири за един щ. долар. Предпоставките да се развива такъв процес са множество. 

Турският президент Реджеп Ердоган воюва на много фронтове.

От една страна са плановете му да започне тестове на руските ракети С-400 въпреки възраженията на Вашингтон и въпреки неизвестния изход от президентските избори в САЩ. Което засилва опасенията от евентуални американски санкции.

Засилва се и напрежението между Анкара и Брюксел във връзка с турските сондажи за газ в Средиземно море и претенциите на Гърция, че те се правят в нейни териториални води. Масло в огъня наля съобщението за частичното отваряне на кипърския курорт Вароша, обезлюден и изоставен след турската инвазия през 1974-а, за което са се договорили турският президент и лидерът на кипърските турци и против което възразяват Гърция и кипърските гърци. 

Сраженията между Азербайджан и Армения, в които Анкара подкрепя Баку, изолираха Турция от останалите големи държави, обезпокоиха партньорите от НАТО, които искат прекратяване на военните действия и рискуват  да предизвикат  намесата на Русия.  

На фона на геополитическото напрежение инвеститорите оценяват първата от февруари насам еврооблигационна емисия на турското министерство на финансите. На нея бяха продадени петгодишни книжа за 2.5 млрд. щ. долара и 6.4% лихва. За сравнение, февруарската емисия със същата срочност бе реализирана при 4.25% лихва. Въпреки това, заявките за покупка на новите еврооблигации са надхвърлили три пъти номинала на емисията, по данни на финансовото ведомство.

Турция е взела назаем 6.5 млрд. долара от международните пазари от началото на годината при планирани 9 млрд. долара. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във