Банкеръ Daily

Пари и пазари

"Газпром" няма да отвори газовото кранче за Европа

Руският държавен монополист "Газпром" съобщи, че няма да възобнови подаването на синьо гориво за Европа по газопровода "Северен поток 1", с което доближи с още една стъпка региона до режим на тока и сериозна рецесия. По тръбата трябваше да започне да тече газ на 2 септември, след непланирана поддръжка, но в последната минута компанията информира, че е открила технически проблем и до отстраняването му гориво няма да има. Брюксел обвини "Газпром" в "изфабрикувани претенции", а фирмата "Сименс Енърджи", която изработва турбините за газопровода, не смята, че въпросният технически проблем оправдава спирането на доставките. 

Решението на "Газпром" е сериозен удар върху Европа, която се бори да прекрати изцяло зависимостта си от руската суровина и очаква следващите стъпки на Москва в енергийната война. По оценка на експерти от бранша, "зима с нулеви руски газови доставки е базовият сценарий за Европа", защото "Путин иска да удари Стария континент там където пораженията са най-големи".

"Газпром" твърди, че е открил изтичане на гориво в газовата турбина, която помага за напомпването на газа във връзката и засега няма представа колко време ще отнеме отстраняването на проблема. Подобни течове са били установени преди и в други турбини, които в момента не работят, и "цялостното отстраняване на изтичането на гориво в тях е възможно единствено от специализирана ремонтна компания", посочва още руският газов гигант. "Газпром" казва също, че "Сименс", който изработва турбините, е потвърдил течовете и трябва да ремонтира съоръженията в неработен режим. "Сименс енърджи" обаче опонира, че те не са основание руският доставчик да спре подаването на газ. Любопитна подробност е, че няколко часа преди съобщението от Москва, Г-7 обяви, че планира да въведе ценови таван за глобалните покупки на руски суров петрол. 

Амос Хочстийн - специалният координатор на американския президент за глобалната инфраструктура и енергийна сигурност - коментира за телевизия "Блумбърг" на 2 септември, че "трябва да се достигне 90-95 процента запълване на газовите хранилища до началото на зимата...но това определено няма да е достатъчно и предстоят сериозни предизвикателства", особено ако зимните месеци са по-мразовити. Той добавя, че Съединените щати ще продават приоритетно втечнен газ на Европа. 

Драматичната ескалация на европейската енергийна криза идва точно когато газовите цени тръгнаха надолу. Ако подаването на руско синьо гориво спре за продължителен период от време, това ще затрудни захранването на домакинствата, на заводите и на цялата икономика и ще отслаби Стария континент, подкрепил Украйна във войната срещу руската агресия.

Цялостното изключване на "Северен поток 1" ще остави само два ключови маршрута на газови доставки за Европейския съюз: единият е през Украйна, а другият - "Турски поток" - по дъното на Черно море. Потоците синьо гориво през Украйна вече са редуцирани, докато "Турски поток" за Южна Европа работи без проблеми. 

Германия, която в продължение на десетилетия изгради пълна зависимост от руската суровина, обяви, че вече не може да разчита на Москва. ЕС пък планира безпрецедентни интервенции на енергийния пазар, включително тавани на цените, намаление на енергопотреблението и облагане на допълнителните печалби на енергийните дружества от високите цени. Както и ударно попълване на газовите хранилища. Именно тези намерения помогнаха за спада на газовите котировки през седмицата. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във