Банкеръ Daily

Пари и пазари

"Газпром": Износът на газ продължава по руските правила

Износът на газ за Европа ще продължи по правилата, наложени от Русия, съобщи "Газпром" и допълни, че от днес вече изпраща писма на клиентите си, за да разясни изискването плащанията да бъдат извършвани в рубли, предаде Ройтерс.

Компанията изтъква, че остава "отговорен партньор" и че продължава газовите доставки.

Русия няма да спре доставките на газ за Европа днес, тъй като доставките след 1 април трябва да бъдат заплатени през втората половина на месеца или дори през май, отново заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

На пресконференция той посочи, че решението на президента Владимир Путин за преминаване към разплащане в рубли е "необратимо" и че рублата е "най-предпочитаната и сигурна валута" в Русия сега.

Потокът на газ на станция "Малнов" между Германия и Полша отново е станал нулев и синьото гориво е започнало да тече в източна посока, сочат данни на газотранспортния оператор "Газкейд" (Gascade), цитирани от ТАСС.

По-рано "Газпром" заяви мощности за доставки по тръбата за целия ден. Реверсът може да се дължи на превишаване на заявките в реверсивна посока, посочва ТАСС.

Междувременно цената на природния газ в Европа се повиши с 1,64 на процента към 9:30 часа българско време днес, показват данните от борсата ICE. Към момента фючърсите за месец май на хъба TTF в Нидерландия се търгуват за 128 евро за мегаватчас или около 1410 долара за 1000 куб. метра.

В 9:00 часа българско време тази сутрин търговията започна от 130 евро за мегаватчас. Впоследствие цената започна да варира. Вчера борсата затвори при цена от 125,91 евро за мегаватчас.

Природният газ на "Газов Хъб Балкан" у нас в сегмента "ден напред" с ден за доставка за днес, 1 април, е с 34,83 процента по-скъп от този с ден за доставка за вчера. Доставката за вчера беше при 165,05 лева за мегаватчас, а за днес е 222,54 лева за мегаватчас. В сегмента "в рамките на деня" тази сутрин сделките се осъществяват с 36,07 на сто по-висока цена (220 лева за мегаватчас) в сравнение с вчерашната (161,68 лева).

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във