Банкеръ Daily

Пари и пазари

Газовите цени застрашават икономическия растеж

Цените на природния газ вече са достигнали рекордно високи за сезона стойности в повечето пазари по света и не дават признаци, че ще спрат възхода си. Това е лоша новина за всички жители на планетата, защото по този начин те застрашават възстановяването от пандемията от коронавируса.

Наближаващата зима може да даде болезнен урок на управляващите колко дълбоки и жизнено важни корени е пуснало синьото гориво в икономиката. Неприемливите цени вероятно ще намалят потребителските възможности на домакинствата и ще редуцират трудовите им възнаграждения чрез инфлацията. С което ще изправят централните банки пред труден избор на по-нататъшната им парична политика. И, което е още по-лошо, енергийният недостиг може да затрудни работата на множество индустриални сектори и дори да остави на тъмно някои развиващи се стопанства, предизвиквайки социални вълнения.

Или, както обобщава Брус Робъртсън - анализатор в Института за енергиен икономически и финансов анализ, тъй като енергетиката лежи в основата на икономиката, високите енергийни разходи ще проникнат в цялата продоволствена верига и могат да потиснат неуврения подем. 

Цените на енергията растат по целия свят, защото съживяването на търсенето след най-стриктните периоди на карантина за COVID-19 съвпадат със затрудненията в предлагането.

Суровият петрол вече премина през дълъг възходящ цикъл, започнал в края на 2020-а и се изкачи над 75 щ. долара за барел барел през юли - най-високите котировки за сезона. Природният газ пък започна да поскъпва в началото на лятото в северното полукълбо когато стана очевидно, че няма достатъчно доставки в Европа, които да осигурят обичайното попълване на изчерпаните през зимата запаси. Най-едрият доставчик на синьо гориво за Стария континент - Русия, ограничава износа по ред причини: увеличено вътрешно потребление, производствени затруднения и договорените по-малки количества суровина за транзитен пренос през Украйна.

В тази връзка експерти коментират, че европейските потребители ще бъдат оставени на милостта на времето и траекторията на цените ще зависи от температурите през зимата.

В Европа цените на природния газ вече са надхвърлили петролните котировки, но проблемът не е само в рамките на региона.

Макар че ограниченията на руските доставки не засягат директно потребителите в Азия, те все пак ще трябва да се състезават с европейците за пратките от втечнен газ, което ще принуди азиатците да плащат по-скъпо, за да си гарантират гориво. 

Именно пазарът на втечнен газ свързва Европа, Азия и САЩ и по-високите цени на него се прехвърлят и на вътрешния американски пазар чрез по-активния износ на суровината. Фючърсните газови контракти на борсата в Ню Йорк са поскъпнали с 80% от началото на годината и са достигнали най-високите си котировки от 2018-а, но все пак са по-ниски отколкото на другите основни тържища.

Икономическите последствия от възхода на природния газ вече са видими в ред производства. 

Най-големият френски производител на захар Tereos предупреди през август, че цената на горивото засяга процеса на производството в Европа и увеличава "ужасяващо" производствените разходи. Високите енергийни котировки генерират "инфлационен натиск върху всички останали разходи", които накрая ще бъдат прехвърлени върху потребителите, предупреждава мениджър в Roquette Freres - компания за хранителни продукти в Северна Франция.

В Китай, който е най-едрият световен вносител на газ, фабриките за керамика и порцелан са принудени да намалят производството заради високите цени. "Солените" енергийни разходи "саботират" и производството на стомана в Пакистан. 

"Джей Пи Моргън" коментира през седмицата, че индексът на глобалните производствени мениджъри е паднал до най-ниската за последните шест месеца стойност през август, въпреки производствения подем. 

По-бедни държави, като Бангладеш, пък не могат да си позволят достатъчно енергийни доставки, за да поддържат икономическото възстановяване. Някои напоителни системи в страната могат да работят единствено през нощта когато потреблението е по-ниско. 

Американските производители тепърва ще понесат сериозен удар от растящите цени на газа, защото много енергоемки производства като стоманеното и химическото, също качват производствените разходи и съответно ги прехвърлят по веригата. 

Кризата, която вече е налице в тежката индустрия в Европа и Азия, може много бързо да се прехвърли и на политическия и макроикономическия терен. 

Ако домакинствата и бизнесът видят растящите сметки, те ще започнат да претендират за по-високи заплати или цени на стоките, които продават, с което ще увеличат инфлационния натиск, тръгнал от недостатъчното предлагане.

Инфлацията в еврозоната вече достигна 3% годишно. Официални представители на Европейската централна банка твърдят, че този следпандемичен скок е временен, но ако той се проточи във времето, би могъл да ограничи възможностите им да поддържат свръх-щедра парична политика в подкрепа на икономиката на общността. Да не говорим за социалния ефект от ценовия скок. 

В Германия енергийните разходи могат да се превърнат в "горещ картоф" на предстоящите избори, коментират експерти на "Саксо банк". В Пакистан правителството вече попадна под "обществен огън" заради купения на най-високи цени втечнен газ откакто страната започва вноса на горивото през 2015-а. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във