Банкеръ Daily

Пари и пазари

"Гардиън" прозря: евтиният петрол води до забавяне на световната икономика

Акциите сериозно поевтиняха на фондовите пазари, след като новото падане на цената на петрола до 53 долара за барел усили опасенията за забавяне на световната икономика, пише водещият британски всекидневник The Guardian. Цената на барел петрол Brent падна с около 6% до най-ниското си ниво от пет и половина години, и това насред доказателствата, че Русия и Ирак продължават да увеличават производството си въпреки сигналите за намаляло търсене на енергоносители през последните месеци.

Икономисти смятат, че по-евтиният суров петрол ще доведе до по-стабилен световен растеж, и веднага последва бум на потребителските харчове във Великобритания в резултат на засилилата се ценова война между супермаркетите. Но последва негативна реакция на фондовите пазари, индексът FTSE 100 падна с 130.64 пункта до 6417.16, а Dow Jones падна с 331 пункта до 17,501 при приключването на търговията.

Ниските цени на петрола ще доведат до по-високи приходи и ще намалят разходите на бизнеса, но за фондовите борси падането на цените на петрола от 115 долара за барел миналото лято отразява забавянето в китайската икономика, рецесията в Япония и приближаващата дефлация в еврозоната.

Facebook logo
Бъдете с нас и във