Банкеръ Daily

Пари и пазари

"Галилео" достига 1 милиард потребители на смартфони

Европейската навигационна спътникова система "Галилео" ще достигне във вторник един милиард потребители на смартфони по света, съобщи Европейската комисия. Това съвпада с 15-годишнината на Европейската агенция за глобалните навигационни спътникови системи (GSA). 

Европейският космически сектор, който заема второ място в света, е силен и конкурентноспособен. За да подпомогне и укрепи лидерската позиция на ЕС в космоса, Комисията предложи космическа програма на стойност 16 млрд. евро за следващия дългосрочен бюджет на ЕС за 2021 г.—2027 г. Към момента 95% от дружествата, произвеждащи чипове за смартфони за спътникова навигация, създават чипове, които са съвместими с „Галилео“. Данните за 1 млрд. потребители се основават на броя на продадените в световен мащаб смартфони, използващи „Галилео“. Действителният брой на потребителите на „Галилео“ е по-голям. В Европа всички нови модели автомобили, одобрени за пазара, са оборудвани със системата eCall, която използва „Галилео“, за да съобщава местоположението на превозното средство на службите за спешно реагиране.

В навечерието на специално събитие в центъра на GSA в Прага Елжбета Бенковска, комисар по въпросите на вътрешния пазар, промишлеността, предприемачеството и малките и средни предприятия, заяви: Сега „Галилео“ осигурява висококачествени услуги за измерване на времето и навигация на 1 млрд. потребители на смартфони в света. Това стана възможно благодарение на наистина европейски усилия, за да се изгради най-точната навигационна система в света с подкрепата и ангажираността от страна на GSA. Уверена съм, че космическият ни сектор ще продължи да просперира благодарение на увеличаващи се дейности, идеи и инвестиции по новата космическа програма на ЕС.

От декември 2016 г. „Галилео“ предоставя т.нар. „първоначални услуги“, които вече подобриха всекидневния живот на гражданите и предприятията, като осигуряват точни сигнали за определяне на местоположението, навигация и измерване на времето. Също така предоставя и ключовата услуга по търсене и спасяване (SAR), която намалява времето за откриване на лице, разполагащо с уред за подаване на сигнал за бедствие, на по-малко от 10 минути в открито море, планина или пустиня. С „Галилео“ точността на определяне на местоположението се е подобрила от 10 km на по-малко от 2 km. В бъдеще също така системата ще уведомява лицето в беда, че съответните помощни екипи пристигат.

Друга функция на „Галилео“ е да подпомага публичните органи със своята публично регулирана услуга за чувствителни цели във връзка със сигурността. Това е надеждна и изцяло криптирана услуга за държавните ползватели по време на национални извънредни или кризисни ситуации, като например терористични нападения, за да се гарантира непрекъснатостта на услугите.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във