Банкеръ Daily

Пари и пазари

Г-7 предупреди за глобална гладна криза заради руската блокада на украинско зърно

Германският министър на външните работи Аналена Бербок заяви, че Г-7 спешно търси алтернативни маршрути за износа на украинско зърно, защото войната на Русия срещу съседната държава увеличава риска от глобална "гладна криза". В реч по време на приключването на тридневната среща на външните министри в Германия, Бербок съобщи, че близо 25 млн. тона зърнени култури са блокирани на пристанищата от руските сили. Тя посочи, че "всеки тон, който може да се изтегли от блокадата, ще помогне малко за смекчаване на силата на тази криза" и че "в сегашното положение всяка седмица е от значение". 

Цените на пшеницата вървят устремно нагоре през последните седмици заради опасенията от недостиг на доставки заради военната офанзива в Украйна, както и заради сушите в много райони на света. Американското министерство на земеделието прогнозира, че световното предлагане от предстоящата годишна реколта ще падне за първи път за последните четири години. 

Продоволствените тревоги се задълбочиха на 14 май когато Индия информира, че забранява износа на пшеница - мярка, която вероятно ще тласне цените още по-нагоре и ще предизвика глад в бедните държави, разчитащи на внос на стоката от Индия. Правителството на Нарендра Моди твърди, че забраната цели да "гарантира цялостната сигурност по прехраната на страната". 

Проблемът с храните беше един от ключовите въпроси, разисквани от външните министри на Г-7 през уикенда. В заключителното им комюнике се посочва, че войната на Русия е "предизвикала една отнай-тежките хранителни и енергийни кризи в новата история, която в момента застрашава най-уязвимите страни в света". Подчертава се също, че Г-7 е "готова да ускори координирания многостранен отговор за опазване на глобалната сигурност на прехраната и застава зад най-засегнатите си партньори. 

За Бербок най-лесният начин за разрешаване на хранителната криза е Русия да спре военните операции и да позволи зърното да отплава от украинските пристанища, което обаче едва ли ще се случи. Затова западните правителства търсят алтернативи на морския превоз. При нормални условия през украинските пристанищни градове се изнасят по 5-6 тона зърно и Г-7 "анализира различни влакови маршрути, по които суровината да се извози възможно най-бързо", посочва Бербок. Досега Киев е успял да изпрати малка част от зърнената си реколта с влакови композиции през Румъния, като основното препятствие тук е, че железопътните линии на двете държави са с различна ширина, което се отнася и за Полша. Г-7 оглеждат и износ през пристанищата на Балтийско море, но за целта товарите трябва първо да стигнат до там. Което все още не е добър вариант заради продължаващите руски бомбардировки.   

В комюникето си външните министри от Г-7 уверяват отново, че Западът е готов да помага на украинската армия да воюва срещу Русия с години. Но Бербок се въздържа да подкрепи предложението на украинския си колега Дмитро Кулеба, защитено публично и от еврокомисаря по външна политика на Европейския съюз - Жозеп Борел - да се използват замразените от западните правителства руски активи за финансиране на възстановяването на Украйна. Просто защото преди това трябва да се чуе мнението на Европейския съд. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във