Банкеръ Daily

Пари и пазари

Френското винопроизводство ще се свие с 30% през 2021-а

Производството на вино във Франция се очаква да падне до най-ниските в историята равнища през тази година след като мразовитата пролет и дъждовното лято "разболяха" някои сортове грозде.

Предварителните оценки на френското министерство на земеделието и храните показват, че през 2021-а ще бъдат произведени между 32.6 и 35.6 млн. хектолитра вино. Това е с около 24% до 30% по-малко от 2020-а, твърди в официално изявление ведомството. 

Почти всички винарски райони във Франция, която е сред най-едрите винопроизводители в света, са били засегнати от слани в началото на април. В Шампан студеното време е унищожило 30% от пъпките. На други места, включително в Прованс и долината на Рейн, цъфтежът е минал в хладно или влажно време - условия, допринесли за редуцираната реколта.

Заболяванията, предизвикани от дъждовното време от началото на лятото, също са засегнали различни сортове грозде. В Елзас проливни дъждове са довели до развитието на плесен, поразявайки специално сорта "Пино". В Божоле, където се отглеждат по-късните сортове грозде, най-големи поражения са нанесли плесента и гниенето.

Продукцията, която не е пострадала от тази поредица от неблагоприятни фактори - поне в районите извън периферията на Средиземноморието - реколтата е добра, обяви министерството на земеделието.

Общото количество вино, произведено във Франция през тази година, вероятно ще е близко до равнището от 1977-а, когато отново е имало мразовита пролет и влажно лято. И други климатични аномалии могат да засенат тазгодишната реколта, което може да наложи ревизиране на първоначалните данни, предупреждават експерти на ведомството. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във