Банкеръ Weekly

Пари и пазари

ФРЕНСКИ АНАЛИТИК РАЗТРЕСЕ ЛОНДОНСКАТА БОРСА

Куриозно изтичане на информация от мобилния оператор Ориндж (Orange) постави тази компания в центъра на вниманието на лондонските търговци. Ориндж е собственост на Франс Телеком и книжата й се търгуват в Лондон и в Париж. При отварянето на борсите в четвъртък те вървяха по 453.5 пенса и бързо достигнаха до 493 пенса за бройка. Повод за това голямо движение беше именно изтичането на информация за печалбите на дружеството за полугодието. Стана ясно, че оперативната печалба на компанията се е повишила повече от два пъти. И последвалата реакция на пазара беше напълно нормална, защото напоследък добрите новини от телеком-сектора са по-скоро изключение. Но по-интересен в случая бе начинът, по който информацията стигна до пазара.
Предишния ден Франс Телеком покани журналистите, за да им представи след седмица резултатите си за периода януари-юни, както и данните за Ориндж и Уонаду (френски ИНТЕРНЕТ-доставчик, също филиал на France Telecom). Обикновено компаниите изпращат на аналитиците по електронната поща и резултатите за предишната година, за да могат те по-лесно да сравнят новите данни. Този път обаче един аналитик от Париж получил заедно с миналогодишните резултати и данните за обичайния за първото полугодие на тази година. Малко след това е било изпратено второ писмо с молба информацията да не бъде огласявана. Явно обаче тя е била пренебрегната, защото Ройтерс и АФП разпространиха новината.
Всичко това обаче беше по-скоро куриоз. Ориндж е прекалено малка компания, за да повлияе на сделките на целия пазар. Затова пък решението на Европейската централна банка (ЕЦБ) да намали лихвите в еврозоната с 25 базисни пункта до 4.25% беше достатъчно значимо събитие. И за разлика от реакциите от подобни новини в САЩ, в Европа и в Лондон приеха това решение доста негативно. Лондонският индекс FTSE 100 проби под нивото от 5400 пункта.
Иначе през седмицата лондонските акции се търгуваха в тесни граници. Спокойствието бе нарушено само в четвъртък, когато американската Сън Майкросистъмс (Sun Microsystems) изнесе информация за бизнеса си през текущото тримесечие. Новините не бяха добри и повечето инвеститори видяха в тях индикация, че дългоочакваното подобрение в икономиката на САЩ все още е далеч. Освен това британската компания за телекомоборудване Спайрънт (Spirent) предупреди, че резултатите й през второто полугодие ще са доста слаби поради лошите пазарни условия. Всичко това срина надолу цените й още с отварянето на търговията в Лондон и Спайрънт загуби близо 20 процента. Едно от малкото изключения в общия спад беше Водафон (Vodafone). Акциите на най-големия мобилен оператор в света се покачиха след положителен коментар за техния потенциал от страна на американската инвестиционна банка Мерил Линч (Merrill Lynch).

Facebook logo
Бъдете с нас и във