Банкеръ Daily

Пари и пазари

Френската икономика е стабилна в началото на годината

Френската икономика поддържа стабилно ниво на растеж през първите три месеца на годината. Това се дължи на възстановяването на потребителските разходи след антиправителствените протести в края на миналата година.

Втората най-голяма икономика в еврозоната отбелязва ръст на БВП от 0,3% през периода януари-март, съобщи статистическата агенция INSEE. През декември правителството очерта пакет от отстъпки на протестиращите в размер на 10 милиарда евро, насочен към увеличаване на доходите на най-бедните работещи и пенсионери.

"На този етап въпреки, че обявените данъчни мерки трябва да допринесат за растежа на покупателната способност, която вече се е увеличила значително през 2018 г., ръстът на частното потребление през тази година трябва да бъде над 1%. Само когато домакинствата смятат, че са възстановили спестяванията си, ще бъде възможно тези мерки да имат по-силен ефект от ускоряването на частното потребление," коментира икономистът на ING Жулиен Мансо.

Разходите на домакинствата са нараснали с 0,4% през първото тримесечие. По данни на INSEE, подобрение се наблюдава най-вече в сферата на услугите, тъй като разходите за хотели и ресторанти са се възстановили след спада на туристическия поток през декември, породен от протестите.

Междувременно бизнес инвестициите са се повишили незначително, нараствайки до 0,5% от 0,4% през четвъртото тримесечие, когато безредиците се отразиха негативно върху бизнес доверието. Износът е нараснал с едва 0,1% през първото тримесечие, а вносът с 0,9%. Френските фирмите са възстановили запасите си и са повишили производството си с 0,3%.

Facebook logo
Бъдете с нас и във