Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Франкът влезе в ролята си на спасителен пристан

От доста време швейцарският франк не беше напомнял за  статуса си на спасително убежище при кризи. Но след срива на турската лира и на руската рубла, предизвикали турбуленция във валутния космос, парите на алпийския оазис отново излязоха на мода. Вероятно и с малко помощ от руснаците. От началото на миналата седмица франкът е скочил с почти 2% спрямо еврото, достигайки най-високото си за последните близо 12 месеца равнище от 1.1270 за едно евро.

Според Крис Търнър - шеф на поделението за глобална стратегия на "Ай Ен Джи", тенденцията за засилване на франка към еврото ще продължи. Той се мотивира с факта, че руснаците смятат швейцарската валута за сигурно спасително убежище и предвид заплахите от нови санкции на Белия дом срещу Москва, те ще предпочетат да стоят далече от долара.

Следващият голям въпрос за Търнър е какво ще направи Националната банка на Швейцария, която по правило интервенира когато паричните стратези смятат валутата за надценена. За Търнър нивото от 1.1250 франка за едно евро е "вероятната точка за намеса на банката". Колегите му пък смятат, че интервенцията ще се случи в диапазона  между 1.12 и 1.13 франка за евро. Все пак Търнър припомня непрестанните обвинения на Вашингтон за валутни манипулации на страните от целия свят и допуска, че Берн ще се въздържи от акции за отслабване на националните пари.

Експерти на "Комерцбанк" и на "Торонто-Доминиън банк" предвиждат близкия край на подема на франка, защото валутата е доближила равнища, които ще принудят Националната банка на Швейцария да излезе на пазара. Франкът е поскъпнал с 2.5% от началото на месеца, след като инвеститорите потърсиха закрила от евентуалното разпространение на "турската зараза". И ако тези рискове не изчезнат, швейцарските централни банкери ще се опитат да предотвратят по-нататъшното засилване на франка.

За специалистите от "Торонто-Доминиън" първата намеса на Берн ще е в близост до 1.12 франка за едно евро. А за "Комерцбанк" - най-късно при 1.10 франка за евро.

Вицепрезидентът на Националната банка на Швейцария - Фриц Цурбрюг, потвърди на 15 август решителността на институцията да интервенира при необходимост на валутния пазар и подчерта, че последното поскъпване на франка показва колко крехки все още са пазарите. От началото на 2015-а банката прилага отрицателна депозитна лихва плюс периодични валутни интервенции, които напоследък "са изтеглени от обращение", ако се съди по данните за депозитите на виждане - ранен индикатор за банковата пазарна активност. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във