Банкеръ Daily

Пари и пазари

Франкът приключва катастрофален месец

Швейцарският франк е напът да приключи месец  април с най-значимите си загуби към еврото от юли 2017-а насам. Което със сигурност ще донесе облекчение  за паричните стратези в  Алпийския оазис, които искат по-слаба валута, за да стимулират експорта и да съживят инфлацията.

Швейцарската парична единица е загубила  почти 2.5% от пазарната си оценка към единната европейска валута към 23 април, когато приключи търговията си с котировка от 1.1452 франка за едно евро. Числото е под 1.13 франка за едно евро, колкото беше усредненото предвиждане за края на второто тримесечие на тази година на валутните експерти, анкетирани от агенция "Блумбърг". Този спад  провокира доста анализатори да преосмислят валутните си прогнози съобразно скромните пазарни колебания, които не успяват да стимулират търсенето на спасителни валутни пристани.

По оценка на Джеръми Стретч - шеф на валутната стратегия на страните от Г-10 в "Кънейдиън импириъл бенк ъф комерс", отрицателните предвиждания, произтичащи от забавянето на световното стопанство, са преувеличени. И това ще улесни значително дейността на Националната банка на Швейцария през идните няколко месеца в сравнение с тревогите й за силния франк през първото тримесечие на 2019-а. Както е известно, институцията се стреми към слаба национална парична единица, за да качи инфлацията, която упорито остава под 1%, въпреки дългите години на отрицателни лихвени проценти.

Макар че низходящото движение на франка може да загуби тяга, то вероятно ще запази посоката си, очаква Стретч. Той предвижда поевтиняване на швейцарските пари до 1.15 франка за едно евро през идните шест месеца преди  края на 2019-а и да падне до 1.16 франка за едно евро.

Валутният стратег на "Креди агрикол" - Манюел Оливие, пък прогнозира 1.1950 франка за едно евро през 2020-а. Това ще се случи, ако единната европейска валута се засили в резултат на подема на производствения сектор на еврозоната поради спадащия геополитически риск и по-силните от очакваните фундаментални показатели на Китай. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във