Банкеръ Daily

Пари и пазари

Франкът превзе ключова котировка

Швейцарският франк прекоси ключово равнище и се изкачи до най-високата си за последните шест години стойност към еврото, при това без да среща явна съпротива от Националната банка на Швейцария.

Подплашени от поредния нов и по-заразен вариант на коронавируса, инвеститорите се впуснаха да купуват спасителни активи и изпратиха швейцарската валута до 1.0433 франка за едно евро на 26 ноември. Котировката е сериозно надвишение на нивото 1.05 франка за евро, считано за основен праг на намеса на швейцарските централни банкери на валутния пазар в защита на националното стопанство. Това се случва в условията на спираловиден ръст на инфлацията в глобален мащаб и след публикуването на силни резултати за икономиката на страната през третото тримесечие в резултат на бума на индивидуалните разходи за рестоанти и забавления, помогнали за компенсиране на спада на търговския обмен. 

По оценка на експерти, ускоряващата се инфлация и мощният растеж позволяваj на Националната банка на Швейцария да преглътне възходящо движение на националната валута. В контескста на нарушенията на продоволствените вериги, които са голям проблем за световното стопанство, интервенции срещу силен франк не са необходими на практика, смятат икономисти.  

Швейцарската валута приключи седмичната си търговия на ниво от 1.0440 франка за едно евро - най-силното от 2015-а насам. Именно през тази година на 15 януари централната банка на страната неочаквано премахна въведения през септември 2011-а таван от 1.20 франка за едно евро, което доведе до рязък скок на франка и той за кратко стигна до паритет с еврото.   

За да се овладее прекомерното надценяване на франка, което би могло да задуши растежа и да стимулира дефлационен натиск, Националната банка на Швейцария провежда периодични интервенции на валутния пазар. А базовата й лихва е минус 0.75 процента. 

Членът на банковия управителен борд - Андреа Мехлер - потвърди за пореден път готовността на институцията да продължи с пазарните си намеси. Стратегията й е да постигне максимално влияние върху пазара с минимален разход на пари, добавя Мехлер. 

Засега натискът от повишението на потребителските цени в Швейцария остава под този, който се шири в съседна Германия, благодарение отчасти на силната национална валута. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във