Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Франкът остава неприлично скъп

Силният франк създава маса главоболия на Националната банка на Швейцария (SNB). И я принуждава да прибягва към периодични валутни интервенции, които редом с най-ниските лихвени проценти в света от минус 0.75%, са основните й инструменти за контрол на националната валута. Резултатите от тази стратегия на швейцарските централни банкери - печалба от 50 млрд. щ. долара през миналата година и рекордна загуба от 39 млрд. долара през първото тримесечие на 2020-а - е категорична илюстрация на резките колебания, родени от водената от десетилетие неконвенционална парична политика. 

Балансът на SNB се е раздул до опасни размери през последните десет години защото банката купуваше чуждестранни валути в опит да намали цената на франка. Опасенията на банкерите са, че надценената национална парична единица, която поскъпва заради мощния приток на средства на паникьосани инвеститори, търсещи убежище за парите си, може да генерира дефлация и да се превърне в катастрофа за износителите.  

Много анализатори обаче смятат, че инвестициите в чуждестранни валути, достигнали почти 800 млрд. шв. франка (811 млрд. щ. долара) и надвишили размера на активите в държавните фондове на богатите на петрол държави като Абу Даби и Катар, са сериозна заплаха. Главният инвестиционен директор на частната банка "Ломар Одие" - Стефан Морие - не иска "SNB да заприлича на хеджингов фонд, който е станал толкова могъщ в сравнение с големината на швейцарското стопанство, че ако извърши нещо неразумно, може да фалира държавата". 

Интервенциите не се приемат добре и зад граница. През януари Вашингтон заплаши да обяви Швейцария за валутен манипулатор. И предупреди, че акции на валутните пазари, еквивалентни на над 2% от БВП за съответната година може да предизвика такова решение.

COVID-19 обаче обърка сметките на политиците. Икономистът от "Креди Сюис" - Максим Ботерон - изчислява, че още през първото тримесечие на 2020-а валутните покупки на швейцарските централни банкери са надхвърлили 5.6% от БВП. Шефът на отдела за макроикономически прогнози на Швейцарския институт по икономика - професор Михаел Граф - пък посочва, че след като франкът се е засилил от 1.085 за едно евро в началото на годината до 1.05 в средата на април, "той се задържа там". Граф добавя, че SNB ще продължи да купува чуждестранни валути в необходимите количества, за да държи националната валута "в зоната на комфорт". И ще трябва да внимава да не загуби "надеждността" и доверието на пазарите.

Онова, което отличава баланса на швейцарската централна банка от повечето й световни конкуренти, е че по-голямата част от инвестициите й са в акции, а не в правителствени облигации. Например, в определен период от 2018-а тя е притежавала повече обикновени акции на "Фейсбук" от Марк Цукърбърг. В момента пулът й от активи е еквивалентен на около 120% от БВП на Швейцария. А загубата й през първото тримесечие на годината е най-голяма от основаването й през 1906-а. Не трябва да се забравя обаче, че всичко е въпрос на счетоводство и върховният приоритет на SNB е ликвидността. 

Все пак, губещите периоди не трябва да са продължителни. Защото книжата на банката са регистрирани на швейцарската борса и това би означавало тя да прекрати разпределението на средства за кантоните по постигнато с тях споразумение за споделяне на печалбите.

В следобедната европейска валутна търговия на Гергьовден швейцарската валута се котираше за 1.0525 франка за едно евро и 0.9742 франка за един щ. долар.   

Facebook logo
Бъдете с нас и във