Банкеръ Daily

Пари и пазари

Форумът "Индия - Европа 29" е с фокус върху изкуствения интелект и информационните технологии и стартъпите

Заместник министър-председателят по икономическата и демографската политика Марияна Николова ще участва в Петото издание на международния бизнес форум "Индия-Европа 29", съобщиха от пресцентъра на правителството. Събитието ще се проведе в Делхи, столицата на Индия, на 20 и 21 ноември. В откриващата сесия тя ще представи България като привлекателна дестинация за инвестиции и развиване на бизнес.

В делегацията, водена от вицепремиера Николова, ще бъдат заместник-министърът на туризма Любен Кънчев, заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Велик Занчев и председателят на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия Бойко Таков.

Бизнес форумът "Индия - Европа 29" ще постави фокус върху следните ключови сектори:

-изкуствен интелект;

-информационни технологии и стартъпи;

-фармацевтика;

-възобновяеми енергийни източници и чисти технологии;

-интелигентни градове - градска инфраструктура и транспорт.

Индийската икономика нараства със 7% и се очертава като най-бързо развиващата се икономика в света, отбелязват анализаторите. Очаква се тя да бъде една от трите топ икономически сили на света през следващите 10-15 години, като икономиката на страната е подкрепена от силна демокрация и международни партньорства. Очакваният ръст на БВП на Индия за финансовата 2018-2019 г. (април 2018-март 2019 г.) е 7.2% и съответно +7.7% за финансовата 2019-2020-а. Овладяна е инфлацията в страната, като през 2018 г. е намалена до 2.1%, а фискалният дефицит е 3.4 на сто.

Приоритетните сектори, които биха могли да бъдат съсредоточени върху ускоряването на търговията и инвестициите между Индия и ЕС, включват: фармация; медицинска технология/диагностика; възобновяема енергия и оборудване, особено за хидро-, вятърна и биомаса; информационни технологии; биотехнология, транспортно оборудване, машини и съоръжения и други.

Преди началото на бизнес форума "Индия-Европа 29" вицепремиерът Николова ще открие интерактивна среща между Българска търговско-промишлена палата и Федерацията на индийските търговско-промишлени палати. Предварителната програма на посещението предвижда организирани от БТПП допълнителни събития: бизнес срещи с фирми-членове на Федерацията на Индийските ТПП /FICCI/ и срещи с Индийско-азиатско-българската бизнес камара в Делхи. Конфедерацията на индийската индустрия ще съдейства също за намирането на надеждни бизнес партньори от индийска страна.

Facebook logo
Бъдете с нас и във