Банкеръ Weekly

Пари и пазари

ФОНДОВИТЕ БОРСИ В АЗИЯ ПРОВЕДОХА РАЛИ

Доларът и йената поевтиняха рязко спрямо останалите водещи валути през изминалата седмица. Разпродажбите по тези позиции дойдоха, след като очаквана вълна от глобални понижения на основните лихви доведе до рали на фондовите борси в Азия и подкрепи като цяло търсенето на високодоходни активи.
Зелените банкноти регистрираха понижение спрямо еврото, след като Федералният резерв смъкна целевата лихва в САЩ до най-ниските й стойности през последните 50 години, а йената поевтиня до едноседмично дъно срещу единната европейска валута. Ефектът се дължи на спекулации, че Централната банка на Япония ще понижи лихвата в страната на редовното си заседание на 31 октомври. Американският долар се смъкна до ниво 1.3292 за едно евро, което бе най-ниската му стойност от 21 октомври насам. За сравнение - в началото на седмицата курсът бе под 1.24 долара за евро. За същия период йената загуби около 14% към европейската валута и достигна до 130 йени за евро. Спекулациите, че Китай също ще предприеме понижаване на основната лихва, помогнаха на австралийския долар, който поскъпна към японската валута до 67.76 йени. Инвеститорите заложиха на това, че ниските лихви ще засилят търсенето на суровини от Австралия, а както е известно, основна част от експорта й е съставен именно от суровините. Американският долар поевтиня и спрямо британския паунд, като курсът на паунда достигна до 1.66 долара. За сравнение - в началото на седмицата лирата струваше 1.54 долара.
В САЩ
Лошото представяне на долара беше подкрепено и от публикуваните икономически данни през последните дни. Поръчките на стоки с дълготрайна употреба (с изключение на автомобилите и самолетите) се понижиха за втори пореден месец през септември, тъй като спадът в продажбите и замразеното кредитиране доведоха до намаление на инвестициите. Поръчките се понижиха с 1.1%, което бе по-малко от прогнозите на икономистите. През август същият показател се понижи с 4.1 процента.
Никак не са розови и националните доклади за производителността в САЩ, които сочат спад на поръчките, тъй като компаниите срещат все по-големи трудности при намирането на финансиране за големи покупки. През септември производството се сви с най-бързите си темпове от 2001 г. насам (според Института за управление на доставките в Аризона). Показателни в това отношение са и данните за автомобилната индустрия, публикувани този месец, които сочат, че през септември покупките на автомобили и камиони падат с 27 процента. В резултат този месец се очертава като най-лошия по продажби от 1991 г. насам. Дженерал Мотърс - най-големият автомобилен производител в САЩ, обяви плановете си тази седмица да спре на производството си в заводите в Кентъки и Мичигън.
В унисон със спада в производителността се понижава и потребителското доверие в САЩ. Индексът, измерващ доверието, падна през октомври до рекордно ниски стойности от 38 пункта и това е най-слабото му представяне, откакто са започнали измерванията през далечната 1967 година.
Може би един от най-важните показатели, който икономистите очакваха - данните за БВП - бяха публикувани в края на седмицата. Икономиката на САЩ за третото тримесечие се оказа с най-големия си спад от 2001 г. насам. Това по всяка вероятност ще бъде най-лошата рецесия за последния четвърт век и увеличава шансовете на Барак Обама и на Демократическата партия да спечелят изборите за президент на САЩ през следващата седмица. Брутният вътрешен продукт на страната се сви с 0.3% от юли до септември. Въпреки това спадът беше по-малък от очакванията, което подкрепи щатската валута и тя достигна 1.2950 долара към еврото. Предварителните прогнози бяха за свиване на икономиката с 0.5% през третото тримесечие според проучване на Блумбърг.
Потребителските разходи отвъд Океана също регистрираха спад. На годишна база те се понижават с 3.1%, което е първият спад от 1991 г. и най-големият такъв от 1980 г., когато президентът Джими Картър наложи контрол върху кредитите. Спадът при потребителските разходи за стоки, предназначени за краткотрайна употреба, е 6.4 процента. Той е най-големият от 1950 г. насам и катализатор за намалените покупки се оказаха покачващата се безработица, затегнатите кредитни условия и потъващото богатство на домакинствата. Причината е спадът на борсовите индекси и цените на акциите и дяловете на взаимните фондове, които допълнително бяха ударени от масирани обратни изкупувания.
В ЕВРОПА
Бизнес доверието в Германия продължава да се понижава, като през октомври бележи пети пореден месец на спад, показват данните на изследователския институт IFO. Стойността на индекса на доверието се понижава от 92.9 пункта през септември до 90.2 пункта през настоящия месец, което е най-ниската стойност от март 2003 г. насам. Предварителните прогнози на анализаторите обаче бяха за спад до 91.0 пункта. Значителен е спадът и по отношение на икономическите очаквания. Индексът, който се изготвя чрез анкетирането на близо 7000 ръководители на фирми в най-голямата икономика на еврозоната, се понижава до 81.4 пункта. Месец по-рано стойността му беше 86.5 пункта, а анализаторите се бяха обединили около прогноза за спад до 81.4 пункта. Особено силен е скептицизмът за бъдещето на индустрията на Германия. В официалното съобщение на IFO се казва, че по мнението на анкетираните износът ще отслабне през следващите месеци. Освен това производственият капацитет се натоварва значително по-слабо, което не предполага да се планира назначаването на допълнителен персонал.
Най-голямата банка в Германия - Дойче Банк, отчете изненадваща печалба през третото тримесечие на годината, което се дължи на новите счетоводни банкови правила. Това позволи на институцията да отпише по-малко активи. Важно е да се отбележи, че с приемането на новите правила, които бяха подкрепени от Европейския съюз, банковото счетоводство се доближава по-близо до това в САЩ.
ВЕЛИКОБРИТАНИЯ
Ситуацията тук изглеждаше привидно спокойна, но по всяка вероятност това се дължеше на липсата на значими икономически данни през седмицата. Бяха оповестени единствено данните за цените на жилищата в Обединеното кралство, които според очакванията през октомври преживяха най-големия си годишен спад за последните 17 години. Върху данните своя отпечатък бяха оставили затегнатата примка върху кредитите и вероятността от рецесия, което е отблъснало потенциалните купувачи. Средната цена за жилище се е понижила с 14.6% - до 158 872 паунда спрямо предната година. Към септември цените са паднали с 1.4 процента. На фона на тези данни един от членовете на английската централна банка - Д. Бланчфлауър, спомена, че лихвите в страната скоро трябва да бъдат свалени, и то значително, за да се предотврати дефлация, тъй като икономиката навлиза в рецесия през следващата година. Според него производството ще продължи да се свива до края на 2008 и през 2009 г., а инфлацията ще бъде под 1% и дори е много вероятно да бъде отрицателна. Да припомним, че през септември инфлацията в Англия се покачи до 5.2%, но Централната банка очаква скоро тя да започне да намалява и постепенно да се доближи до 2%, което е и целта на институцията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във