Банкеръ Weekly

Пари и пазари

ФОНДОВЕТЕ БРИК СА ЛИДЕРИ НА РАЗВИВАЩИТЕ СЕ ПАЗАРИ

Фондовете, които инвестират във финансови инструменти на Бразилия, Русия, Индия и Китай, имат по-висока печалба от колегите си, които работят на другите развиващи се пазари. По оценка на експерти това се дължи на комбинацията от двете най-многобройни нации в света с двете държави, захранващи растежа им. И четирите страни имат висок, при това синхронно движещ се стопански ръст, а търсенето на суровини и строителни материали в Китай и в Индия инжектира средства в богатата на нефт Русия и на природни ресурси Бразилия.
Паричните мениджъри жънат богат урожай от инвестиции в т. нар. фондове БРИК (съкращение от първите букви на четирите държави). Две трети от общо 30-те компании, свързани с БРИК-акции, които финансовата информационна агенция Блумбърг следи, са били основани през миналата година. Активите в 12-те от най-големите между тях пък са се удвоили и са 10 млрд. щ. долара през 2006-а. Сред фондовете БРИК, публикували резултати от началото на тази година, с най-висока доходност съответно от 26.7 и 24.4% са базираните в Лондон Шрьодерс БРИК и Ейч Ес Би Си холдингс БРИК фрийстайл. За сравнение, индексът на развиващите се пазари MSCI Emerging Markets Index, който включва книжа на 25 страни, е поскъпнал с 8.9% през същия период.
И двата регистрирани в английската столица фонда държат акции на руския газов монополист Газпром и на бразилската държавна нефтена компания Петролео Бразилейро. Тези ценни книжа са поскъпнали съответно с 61 и с 31% в доларово изражение от началото на годината насам заради растящите цени на енергията.
Хегемонията на БРИК бе предсказана от главния икономист на Голдмън Сакс груп Джим О'Нийл още през ноември 2001 година. Тогава той публикува доклад, в който прогнозира, че до 2050 г. четирите държави ще се наредят до САЩ и Япония като най-големи в стопанско отношение. Финансовите пазари в тях бяха по-спокойни от другите развиващи се икономики по време на масовите продажби на акции през май и юни тази година, при които индексът MSCI загуби почти една четвърт от оценката си, а от средата на юни борсовите индекси и на четирите стопанства отчетоха висок ръст.
Според очакванията на икономисти БВП на Китай ще нарасне с 10.4% през тази година. Русия завиши прогнозния си растеж за 2006-а на 6.6%, а Бразилия вероятно ще отчете 4% увеличение на тазгодишния си БВП.

Facebook logo
Бъдете с нас и във