Банкеръ Weekly

Пари и пазари

ФОНДОВАТА КОМИСИЯ ХЛОПНА МАНДАЛОТО ПРЕД ХИМКО

Очакването да се подредят фигурите в управлението на държавата като че ли попресуши новините, които заливаха българския капиталов пазар напоследък. През последната седмица само завършваха започналите по-рано процеси. След като придоби до 90% дял от капитала на Солвей - Соди, мажоритарният му собственик Солвей Шишеджам холдинг продължи да изкупува акциите по 13 лв. едната, а на блоковия сегмент на фондовата борса най-сетне се появи отдавна чаканият пакет на работническите акции на ЛУКойл Нефтохим. Прехвърлени бяха 1 626 765 акции, които представляват 12% от капитала на петролната рафинерия в Бургас. След тази сделка инвеститорите явно осъзнаха, че страховете от продажби на много акции на ниски цени са вече неоснователни. Акциите на комбината започнаха да се движат нагоре и приключиха седмицата с поскъпване от 17% спрямо равнището от понеделник. По-късно през седмицата се сключи друга голяма блокова сделка за 675 745 акции на дружеството при цена 6 лв. за книга. След като се извърши блоково прехвърляне и на 188 300 акции на дистрибутора за горива Петрол при цена 22 лв. за една, покачването на цените по тази позиция спря, но и сделки с нея вече нямаше.
Тази седмица се активизираха блоковите прехвърляния поради промяната в правилата за този пазарен сегмент, която влиза в сила на 16 юли. От тази дата блокови сделки ще се регистрират само ако пакетите, които сменят собствеността си, съдържат не по-малко от 5% от капитала на дружеството. Очаква се ликвидността да се увеличи, защото пакетните сделки, преминавали до момента през този сегмент, сега на практика ще трябва да се съобразяват с изискванията на същинския пазар и ще се избегнат нереалните цени при блоковите прехвърляния.
Мажоритарният собственик на Химко - Ей Ви Ес Ти Трейдинг (A.V.S.T. Trading Limited), регистриран в Кипър, не подобри офертата си в законоустановения срок и Държавната комисия по ценните книжа направи прецедент и за първи път наложи окончателна забрана върху търгово предложение.
След като ДКЦК одобри търговото предложение от Балканфарма холдинг АД за закупуване на акции на Балканфарма - Разград АД, при цена за една акция 2.30 лв. търговията по тази позиция на борсата се активизира и бяха сключени сделки с над 15 000 книги. В тези сделки обаче не взе участие брокерът на Балканфарма холдинг АД, а акциите се прехвърляха към инвеститори, които могат да се справят с бюрократичните изисквания около процедурата на търговото предложение. Става дума за това, че предложението се приема само в София и Разград, а някои инвеститори живеят доста далече от тези градове и за да се спестят главоболия с пълномощни и пренасяне на документи, много от тях предпочетоха да прехвърлят акциите си. Добре би било да се промени процедурата и в бъдеще търговите предложения да се извършват на фондовата борса, за да се избегне сегашната тромава процедура.
Всички български депозитарни разписки приключват на червено тази седмица, като най-големи са загубите при Сименс (Siemens) - минус 9.6% за една седмица, и съвсем нормално бе оборотът по тази позиция да е най-голям поради закриване на дългите позиции от инвеститорите.
В понеделник (9 юли) съветът на директорите на БФБ прекрати брокерските правомощия на Калоян Нинов от Първа финансово-брокерска къща. Той стана народен представител с листите на НДСВ. На борсата ще го замести Неделчо Неделчев.
Индексът SOFIX започна седмицата при ниво 102.69, падна при блоковата сделка с работническите акции на ЛУКойл Нефтохим до 93.01 и достигна максимална стойност в четвъртък при 105.32 и приключи седмицата на ниво 105.16, което е с 2.4% над равнището си от понеделник.

Facebook logo
Бъдете с нас и във