Банкеръ Weekly

Пари и пазари

ФОНДОВАТА БОРСА НАВЛЕЗЕ В ЕРАТА НА ПРОЦЕСИНГ-А

Гвоздеят в предложената ни седмична програма на фондовата борса отново бяха книжата на ЛУКойл Нефтохим. Въпреки негативните финансови резултати на компанията за първото шестмесечие на годината, търсенето по позицията остана на сравнително високо ниво. Предлагането се повиши леко, но големите играчи научиха още в края на миналата седмица, че се очаква навлизането на пазара на нов чуждестранен инвеститор. Затова и сделките с акции на петролната рафинерия сякаш позамряха.
Част от брокерите очакват лошите новини да бъдат компенсирани от по-добро представяне на компанията през втората половина на годината. И наистина мениджърите на комбината не биха изкупили работническите акции, равняващи се на 13% от капитала на ЛУКойл Нефтохим, при положение че очакват продължение на източването му. Този факт, според анализаторите, е много по-определящ за бъдещата търговия с книжата на бургаското дружество от публикуваните сега данни за работата му.
Колкото до реализираните от ЛУКойл Нефтохим загуби, те допринесоха за обогатяването на речника на играчите на пазара. Думата процесинг (преработване на петрол), каквато е новата форма на взаимоотношения между рафинерията и нейния мажоритарен собственик ЛУКойл България, доби нов смисъл. Тя вече се използва и при пренасочване на печалби от едно предприятие към друго. Така че нищо чудно в бъдеще процесинг-ът да се използва и при анализите на наши компании и във фармацевтичния, и в тютюневия, и в други отрасли.
Изненадващо за някои с над 15% се понижиха акциите на най-голямата тютюнева фабрика в страната - Благоевград-БТ. Голяма част от спада обаче се дължи на изтичането на срока, в който закупилите акции имаха право на дивидент за миналата година. Анализаторите смятат, че инвестирането в това дружество е изключително подходящо в момента. Още повече че вицепремиерът Николай Василев обяви през седмицата Булгартабак холдинг за единствената българска компания, която може да се превърне в мултинационална. Което безспорно ще прикове вниманието на чуждестранните инвеститори в перлата на холдинга - завода в Благоевград. А бъдещето на най-модерната фабрика за производство на цигари у нас се очертава като още по-добро, като се има предвид и обстоятелството, че сегашното ръководство на тютюневия холдинг спираше инвестиционната му програма за десетки милиони долари. Освен това Благоевград-БТ досега играеше ролята на спасител за бедстващите фабрики от състава на Булгартабак, като изкупуваше тютюн от тях, вместо директно от производителите. Така всъщност останалите предприятия се превърнаха просто в посредници между земеделците и благоевградската фабрика.
Още след решението на Държавната комисия по ценните книжа за налагане на временна забрана върху публикуването на търговите предложения за фармацевтичните заводи в Дупница и Троян, котировките на техните акции се покачиха с над 10 процента. Продавачите им обаче се скриха в очакване на по-нататъшното развитие на драмата около опита на Балканфарма холдинг да отпише от публичност дъщерните си предприятия. Окончателното решение на комисията трябва да стане известно най-късно до 14 август. Специалистите са убедени, че фармацевтичният холдинг няма никакви шансове за успех, ако повиши цената на предложенията си с лев или два. Но е възможен компромис, в случай че шефовете на Балканфарма отпуснат кесията си малко повече и дадат на миноритарните акционери примерно по 9-10 лв. за книга от дупнишкия и троянския завод. Това не е изключено, коментират експерти, тъй като, ако търговите предложения не минат, Балканфарма няма да може да отправи нови в срок от шест месеца. А до края на годината със сигурност ще бъдат гласувани подготвяните промени в Закона за публичното предлагане на ценните книжа, които вероятно ще затегнат режима на отписване от публичност.

Facebook logo
Бъдете с нас и във