Банкеръ Daily

Пари и пазари

Фондовата борса на Токио излезе от строя

Фондовата борса на Токио прекратява за цял ден търговията си на 1 октомври заради срив на хардуера, замразявайки покупките и продажбите на акциите на хиляди компании. Това е най-тежкият инцидент в третото по света тържище поне от 1999-а насам. Засега операторът на борсата - "Джъпен иксчейндж груп" - не посочва кога ще се възстанови търговията и ще обяви по-късно плановете си за сесията на 2 октомври. Предишните спирания на работата на тържището бяха временни и засягаха части от търговския ден.  

Проблемът охлади ентусиазма на инвеститорите след вечерния подем на щатските борсови индекси и затварянето на другите основни пазари в региона, включително Китай, Хонконг, Южна Корея и Тайван. Разколебано е и доверието в японската пазарна система. Глобалните пазари са в повишена степен на бдителност за всякакви пробиви след като кибер атака в Нова Зеландия спря борсовата търговия за четири дни през август.  

Засега няма индикация, че сривът е свързан с хакерска намеса, обяви ръководството на японската фондова борса. А главният секретар на кабинета на правителството - Кацунобу Като - изрази "огромно съжаление" за ограничението на търговските възможности.

Другите тържища в Япония, включително борсите в Сапоро, Нагоя и Фукуока, също са спрели работа. Финансовите производни, включително фючърсните контракти, продължават да се търгуват нормално в Осака, която не е засегната от системния срив. 

Базовият японски боров индекс TOPIX загуби 2% от пазарната си оценка на 30 септември и приключи третото тримесечие с ръст от 4.3 процента. 

Фондовият пазар на Япония с пазарна капитализация от 6.15 трлн. щ. долара е трети по големина в света след САЩ и Китай. Акциите на 2167 компании са регистрирани в елитната секция на Токийската фондова борса, чийто дневен оборот е бил средно около 22 млрд. долара през 2019-а.    

Системният срив на тържището в Токио е най-големият след серията компютърни проблеми в средата на миналото десетилетие, предизвикали оставката на президента на борсата. Търговията беше прекратена за четири часа и половина през 2005-а заради небрежно обновяване на системата - първият случай на цялостно спиране на търговията. През януари 2006-а токийското тържище прекрати работа по-рано след като скок на подадените заявки за сделки, предизвикан от разследване в интернет-фирмата Livedoor, претовари компютрите. Това доведе до скъсяване на времето за търговия в продължение на три месеца. 

Борсата въведе по-бърза система, разработена от "Фуджицо" и други компании, през януари 2010-а, но тя не разреши изцяло проблемите. Компютърен срив през 2012-а прекрати търговията на 241 ценни книжа, а системна грешка година по-късно прехвърли сделките с финансови производни офлайн. 

Говорителят на "Фуджицу" - Такео Танака - съобщи, че компанията му разследва последния срив, но отказа подробен коментар. Японската Агенция за финансови услуги пък се е свързала с брокерите, за да проучи отражението на инцидента върху клиентите, твърдят запознати с въпроса лица.  

Прекратяването на търговията на тържището в Токио се случи точно в деня когато най-внимателно следеният японски икономически индикатор - анализът "Танкан" на "Бенк ъф Джъпен" - бе огласен само десет минути преди началото на борсовата сесия. Обзорът показа, че доверието на едрите производители се е оттласнало от най-ниската си стойност, което вдъхва надежди, че най-тежките времена за националното стопанство са отминали, въпреки че нагласите на бизнеса са далеч под предпандемичните равнища.

Facebook logo
Бъдете с нас и във