Банкеръ Daily

Пари и пазари

Фондацията на Бил Гейтс е дарила 1.75 млрд. долара за борбата с COVID

Фондацията "Бил и Мелинда Гейтс" обяви, че е поела допълнителен ангажимент за дарение в размер на 250 млн. долара за засилване на борбата с пандемията от коронавируса в глобален мащаб. Така общата сума, която фондацията на милиардера и филантроп е дарила по това направление достига 1.75 млрд. долара, съобщава американското издание Forbes. Последното дарение е и най-голямото по мащаб, насочено към овладяване на пандемията. Дарението идва в ключов момент, тъй като в заразените с COVID в света достигат 69 млн. души, а над 1.5 млн. са загубили битката със заразата. 

"Удивително е да седим тук през декември и да знаем, че много скоро американските здравни власти ще одобрят първата ваксина, която вече се разпространява в Обединеното кралство", заявява Мелдина Гейтс - съпруга на основателя на "Майкрософт". 

Дарението на фондацията ще бъде насочено към дейностите по тестване, лечението и ваксинирането срещу COVID-19. Средствата следва да послужат и за подобряване на веригата за доставки на ваксините по цял свят. От фондацията се надяват дарението да спомогне това да се случва по по-безопасно, справедливо и евтино.

Най-вече Фондация Гейтс се надява да гарантира, че страните с ниски и средни доходи имат достъп до ваксините, точно както богатите страни. „Те заслужават да имат същите инструменти като нас“, казва Мелинда Гейтс. 

Коментар от фондацията имаше и по въпроса с недоверието към ваксините, подхранвано от конспиративни теории.

"Беше обезсърчително да се види дезинформацията, защото създава колебливост на ваксината Една от причините е, че повечето хора са у дома; те се тревожат по основателна причина заради Ковид, четат и се хранят с дезинформация. Дезинформацията причинява повече смъртни случаи", казва Гейтс.

Facebook logo
Бъдете с нас и във