Банкеръ Daily

Пари и пазари

Фондации "ИКЕА" и "Рокфелер" даряват 1 млрд. долара за чиста енергия

В опит да насърчат енергийния преход в глобален план, фондациите на "ИКЕА" и на Рокфелер обявиха на 21 юни, че всяка от тях ще дари по 500 млн. щ. долара в подкрепа на проектите за генериране на възобновяема енергия в развиващите се страни.

Грубо 2.8 млрд. жители на планетата нямат достъп до надеждно електрозахранване, по данни на ООН. Двете благотворителни дружества пресмятат, че предоставените средства ще осигурят енергия за един милиард от тях през идното десетилетие. Нещо повече, тъй като партньорството на дарителите е насочено към общности, които ще разчитат на изкопаеми горива за енергийно генериране в момента или в бъдеще, те очакват и редукция на въглеродните емисии с 1 млрд. тона. Фондациите информират, че парите им ще се разпределят чрез трета публична благотворителна организация, което ще помогне да се увеличи кредитирането чрез частни корпорации и международни агенции за развитие.

Съобщението за дарението се появява в момент когато богатите държави са подложени на интензивен натиск да изпълнят ангажимента си за финансиране на инициативи, насочени към опазване на околната среда. Още през 2009-а те обещаха да мобилизират по 100 млрд. долара годишно до 2020-а, за да помогнат на развиващия се свят да се справи с най-лошите последствия от промените на климата и да инвестират в зелени технологии. Но на срещата на Г-7 през миналата седмица ангажиментът за достигане на това инвестиционно равнище беше просто препотвърден, въпреки че трябваше да е факт още през миналата година. През 2018-а реалната инвестиция успя да достигне 78.9 млрд. долара - под договорените 100 млрд. долара, сочат последните данни на ОИСР.

Въпросът кой ще плаща за справянето с промяната на климата е изключително важен за овладяване на повишението на температурата на планетата ни. Бедните държави настояват за финансиране, за да осъществят амбициите си да ограничат въглеродните емисии и да инвестират в технологии, заместващи изкопаемите горива. Инвестиционното разделение се задълбочи по време на пандемията от коронавируса когато богатите нации похарчиха трилиони долари за възстановяването си от заразата, докато бедните се борят за оцеляване

Китай инвестира ударно в генерирането на енергия в развиващите се държави вече повече от десетилетие. Само през 2019-а и 2020-а - период на анемична активност заради разпространението на COVID-19 - Пекин е напомпал над 20 млрд. долара за енергийни проекти в по-бедни страни, сочи информация, събрана от Американския предприемачески институт. Те включват добив на енергия от въглища и от възобновяеми източници от слънчеви панели, хидро и атомни централи, както и инвестиции в мрежи за електроразпределение. 

Ако богатите страни изпълнят обещанието си за годишни инвестиции от по 100 млрд. долара, те вероятно ще са под формата на комбинация от публично и частно финансиране, коментират експерти. И благотворителните организации могат да изиграят важна роля за "развързването" на пазара като осигуряват капитал за индивидуални проекти - образци, доказали своята жизнеспособност.

Именно такава е идеята на партньорството между фондациите на "ИКЕА" и Рокфелер. Защото това е рисков капитал, който може да мотивира и други субекти да вложат пари за разширяване на обсега на действие на проектите. Например, благотворителната организация на Рокфелер финансира десет години 200 микро-соларни мрежи за захранване на отдалечени села в Индия. И след като те са доказали, че работят успешно, индийската енергийна компания "Тата пауър" се е съгласила да разшири проекта до 10 хиляди системи. "ИКЕА" също е правила подобни инвестиции в миналото, но двете фондации се надяват, че като обединят силите си, ще успеят да привлекат допълнително милиарди долари за по-мащабно енергийно покритие.  

Партньорите твърдят, че имат списък от готови работни проекти за Индия, Африка и Латинска Америка. Фондацията на Рокфелер пък вече е подписала ангажименти за развитие с Международната финансова корпорация и с Американската банка за развитие.

Facebook logo
Бъдете с нас и във