Банкеръ Daily

Пари и пазари

"Фолксваген" отчете 30% ръст на оперативната си печалба

Оперативната печалба на германския автомобилен концерн "Фолксваген" отбеляза ръст от 30% през второто тримесечие на настоящата година. Макар продажбите на автомобили на компанията да са намалели с 1.8%,отчетът показва нарастващо търсене на спортни автомобили с висока проходимост. Германската група има високи приходи също и от продажбите на марките Porsche и Skoda.

"Фолксваген" обяви оперативна печалба през второто тримесечие в размер на 5.13 млрд. евро спрямо 3.94 млрд. евро за съответния период година по-рано. Компанията потвърди, че очаква продажбите на превозни средства през 2019 година да надхвърлят стойността от предходната година, а приходите от поделенията за пътнически автомобили и такива с търговска цел да нараснат поне с 5%. Германският автомобилен концерн продължава да очаква оперативна възвръщаемост от продажбите в областта на леките автомобили и в групата като цяло между 6.5% и 7.5%.

"През първата половина на годината "Фолксваген" се представи много добре на фона на по-слабия пазар като цяло. Развитието на приходите от продажби и печалбата през първите шест месеца е удовлетворяващо", заяви отговарящият за финансите член на управителния съвет на "Фолксваген" Франк Витер. По-рано през седмицата редица други водещи компании като Daimler, Aston Martin и Continental предупредиха за отчитането на по-слаби печалби от очакванията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във