Банкеръ Daily

Пари и пазари

"Фолксваген" инвестира 2.6 млрд. долара в партньор на "Форд"

"Фолксваген" се съгласи да инвестира около 2,6 млрд. долара в автономния партньор на "Форд" - "Арго Ал", в сделка, която ще оцени стартъпа на 7 милиарда долара, пише Bloomberg. "Форд" е мажоритарен акционер в базираната в Питсбърг компания Argo Al от началото на 2017 г., когато се съгласи да инвестира 1 млрд. долара.

Сделката ще бъде обявена на пресконференция в САЩ днес. Според споразумението с "Фолксваген", "Арго" ще разработи технология за автономно шофиране за германския производител.

Инвестицията в "Арго" включва капиталово финансиране в размер на 1 млрд. долара, както и стойността на автономното подразделение на "Фолксваген" в Мюнхен, в което са заети около 200 души. Групата, наречена "Автономно интелигентно шофиране", се управлява от луксозните автомобили на "Фолксваген" и ще формира основата на присъствието на "Арго" в Европа.

Това е поредният ход на консолидация в автомобилния сектор. Големите производители на автомобили се състезават да paзpaбoтят aвтoнoмни и eлeĸтpичecĸи aвтoмoбили и дa изгpaдят бизнec мoдeл oĸoлo тяx. General Motors разработва автономна система за управление с Honda, а наскоро BMW и Mercedes-Benz обявиха сътрудничество в областта. Компанията-майка на "Гугъл" пък работи с няколко големи автомобилни производители - "Фиат", "Рено" и "Нисан".

Консултантската фирма AlixPartners LLP прогнозира, че до 2025 г. около 45 млрд. долара ще бъдат изразходвани за развитието на автономни превозни средства в световен мащаб.

Facebook logo
Бъдете с нас и във