Банкеръ Daily

Пари и пазари

FlixBus проектира първите автобуси с горивни клетки

Най-големият оператор на автобусни пътувания на дълги разстояния в Европа FlixBus инвестира в технология за алтернативно гориво. Компанията е първата в света, която планира проект за автобуси с горивни клетки на дълги разстояния.

FlixMobility ще работи съвместно германската Freudenberg Sealing Technologies по реализацията на проекта като вече са започнали първоначалните разговори с производители за разработване на специалните автобуси, съобщи TechNews. Според FlixMobility пътуването с автобус на дълги разстояния води до спестяването на около 80% от емисиите в сравнение с пътуването с автомобил, а технологията за задвижване с алтернативно гориво ще направи пътуването още по-устойчиво.

През първата фаза на проекта ще се извърши пилотно оборудване на представителен автобусен парк с технологията за енергия от горивни клетки, която дава възможност на производителите на автобуси в Европа да участват в бъдещето на устойчивата мобилност. Превозните средства с горивни клетки се очаква да изминават най-малко 500 км. до следващото зареждане, а презареждането би трябвало да отнема не повече от 20 минути.

"Хибридна система, която обединява по интелигентен начин батерия и горивни клетки, е изключително практична за тежки превозни средства, пътуващи на дълги разстояния, тъй като изцяло електрическите превозни средства все още не са в състояние да изминават дълги разстояния", отбеляза главният изпълнителен директор на Sealing Technologies Клаус Мьоленкамп. Характеристиките на автобусите с горивни клетки, като мощност и ускорение, се очаква да отговарят на действащите стандарти за автобуси за превози на дълги разстояния.

FlixBus е млада фирма, предлагаща услуги за мобилност, която от 2013 г. насам променя начина, по който пътуват милиони хора в Европа. Обединявайки в себе си характеристиките на технологичен стартъп, интернет компания и класическа транспортна фирма, за изключително кратко време FlixBus създаде най-мащабната в Европа мрежа за автобусни превози на дълги разстояния. FlixMobility наскоро обяви екологичен план, който цели 100% неутралност на емисиите въглероден диоксид до 2030 г. Влаковете FlixTrain и електрическите автобуси в Германия и Франция вече се захранват от 100% зелена електроенергия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във