Банкеръ Daily

Пари и пазари

"Фитч" намали кредитната перспектива на САЩ

"Фитч рейтингс" понижи от "стабилна" на "отрицателна" кредитната перспектива на САЩ на 31 юли, но запази върховия "ААА" рейтинг на дългосрочния дълг на страната. Анализаторите на рейтинговата агенция обосновават решението си с растящия риск Вашингтон да не успее да редуцира набъбващите дефицити в хода на усилията на правителството да върне националното стопанство към бърз и мощен растеж. Особено след като през второто тримесечие то отчете най-мощния в следвоенната си история спад от 32.9% и след 4.8% намаление на БВП през първите три месеца на годината, което означава, че Америка е в техническа рецесия.   

Американските законодатели гласуваха спасителни икономически пакети за над 3 трлн. щ. долара, за да ограничат пораженията от пандемията от COVID-19. А разходите, които със сигурност ще продъжат да се трупат и през идните месеци, наложиха рекордни емисии на щатски ДЦК. Тези огромни фискални и дългови дефицити "са започнали да ерозират традиционната кредитна сила на САЩ", посочват анализаторите на "Фитч".

Рейтинговата агенция прогнозира, че американският публичен дълг ще скочи до 130% от БВП през 2021-а. Но признава, че страната е успяла да постигне рекордно ниски разходи за обслужване на задълженията, което за пореден път показва "изключителната финансова тъвкавост" на американската администрация.  

Щатският Конгрес работи по нов закон за стимулиране на националната икономика. Решението се бави заради неизгладените различия между демократи и републиканци по ключови условия, включително - по размера на допълнителните обезщетения при безработица. 

"Фитч" очаква законодателите да одобрят стимули за 1 трлн. щ. долара през август. Но дори с тези правителствени интервенции американското стопанство вероятно ще се свие с 5.6% през тази година. Повишава се и опасността, че "американските власти няма да успеят да консолидират в достатъчна степен публичните финанси, за да стабилизират дълга след отминаването на пандемичния шок".   

Америка е удостоена с върховия "ААА" рейтинг от "Мудис" и с по-ниската "АА+" кредитна оценка от "Стандард енд Пуърс глоубъл". Водещата кредитна агенция отне една степен от рейтинга на САЩ през 2011-а - първият подобен акт в историята, което по онова време предизвика сериозни разправии в Конгреса за тавана на дълга. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във