Банкеръ Weekly

Пари и пазари

ФИШЕР ПРЕВЪРНА ШЕКЕЛА В ТВЪРДА ВАЛУТА

Откакто Стенли Фишер - бившият заместник управителен директор на МВФ, оглави Централната банка на Израел през май 2005-а, шекелът поскъпна с 12% към щатския долар и към швейцарския франк, с 13% към еврото, с 3.1% към японската йена и с 41% към английската лира. По оценка на валутни специалисти от щатската Мерил Линч израелската парична единица е най-сигурният актив в Европа, в Близкия изток и Африка. Те очакват в средносрочен план реалната цена на шекела да е 3.37 за един щатски долар. В средата на седмицата котировката беше 3.9885 шекела за един долар, а анализатори на финансовата информационна агенция Блумбърг прогнозират 3.80 шекела за долар в края на 2009 година.
Доверието на инвеститорите постепенно се увеличава, след като средният икономически растеж на Израел през последните четири години достигна 6%, а инфлацията се забави до 5.5% през миналия месец (след 486% през ноември 1984-а). Прогнозите на икономистите са за 4.5% ръст на БВП на страната през тази година срещу 3.7% за световното стопанство. Израел успя да избегне най-тежките поражения на кредитните трусове. Централната банка на страната обяви през октомври, че няма признаци за национален кредитен срив, като кредитирането между финансовите институции се осъществява, както обикновено.
Шестдесет и пет годишният Фишер помогна да се съхрани стабилността на израелското стопанство, след като внезапният ръст на цените на кредитите обремени най-големите световни финансови компании със загуби за 967 млрд. щ. долара от началото на 2007-а насам. Шекелът печели и от израелците, които инвестират зад граница и връщат парите си у дома.

Facebook logo
Бъдете с нас и във