Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Фирмите пресмятат варианти за печалба

Д-р Александър Апостолов*

Портфолио мениджър

"Юг Маркет фонд мениджмънт"

 

Първата порция от  банкови отчети на Уолстрийт за второто тримесечие показа смесена картина и не успяха да убедят инвеститорите, че секторът ще спечели от повишаването на лихвените проценти в САЩ. JPMorgan Chase и Citigroup отчитат двуцифрен ръст на печалбите, подкрепени от данъчните облекчения и силното представяне на поделенията им за инвестиционно банкиране. Не така стоят нещата при  Wells Fargo. Банката, която все още се бори с последствията от скандала с фалшивите сметки отпреди две години, регистрира спад на печалбата си с 11 на сто. Акциите и на трите трезора поевтиняха след новината. Основният проблем бе свързан с това, че повишаването на лихвите от  Федералния резерв може би няма да се окаже чак толкова положително за банките, колкото се очакваше. На теория то трябваше да им "развърже ръцете" да увеличат  лихвите по кредитите и в същото време да забавят оскъпяването на депозитите. Положителната разлика трябваше да отиде в джобовете на банкерите. Отчетите за второто тримесечие обаче се разминават с тази картина.

Една от малкото оптимистичните новини за българския пазар прозвуча  през седмицата:  Министерството на икономиката и Българска фондова борса дадоха официален старт на ваучерна схема за подкрепа на малки и средни предприятия с цел да се регистрират  на фондовата ни борса. Общият индикативен бюджет на процедурата за емитиране на ценни книжа на капиталовите пазари възлиза на 3 911 660 лв. (2 000 000 евро), като още при откриването й започна изпълнението на проект на стойност 1.6 млн. лева. На този етап целта е да се започне с първите предприятия, които да емитират ценни книжа и съответно ваучерите им да бъдат изплатени. И  има готовност след това да се подпише  втори договор за използването на цялата предвидена сума. Бюджетът е осигурен по ОП "Иновации и конкурентоспособност". Финансирането по схемата ще се осъществява посредством предоставянето на ваучери на стойност 50 хил. лв., като бенефициент ще бъде "Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия". Тя ще администрира процеса и ще набира заявления за получаване на ваучер. Той ще е с валидност 9 месеца, като през този период компаниите трябва да получат одобрение на проспект за емитиране на ценни книжа от КФН и да осъществят успешна емисия за набиране на капитал (първично публично предлагане) чрез фондовата борса или чрез метода букбилдинг. Ваучерът ще се изплаща на инвестиционния посредник при осъществена успешна емисия, което означава да е набран капитал, не по-малък от 500 000 лева. Общите условия по процедурата вече са публикувани на сайта на агенцията, а през септември ще започне и реалното приемане на проектните предложения. 

Друга очаквана новина на пазара е, че борсовата търговия след IPO-то на "Градус" АД  вероятно ще започне между 6 и 10 август. Зa компанията следва вписване в "Централен депозитар" АД (максимален срок до 3 дни). После идва ред на вписване в КФН - максимален срок до две седмици, след което следват и регистрация в БФБ и определяне на начална дата за търговия (максимален срок до една седмица). Ориентировъчно началната дата за първата сесия ще е между 6 и 10 август. В предлагането на 18 и 19 юни бяха записани акции за 81.39 млн. лв. при минимална цена от 1.8 лв, като пенсионни и договорни фондове  записаха 75.21% от акциите. IPO-то беше успешно, тъй като търсенето надхвърли минимума от 65 млн. лева.

 

*Авторът е финансист, защитил е докторска степен (PhD Финанси, Инвестиции и Капиталови пазари) към Института за Икономически Изследвания на БАН, както и MBA към Lund University. Лицензиран инвестиционен консултант и брокер на ценни книжа. Представеният от него анализ е единствено със информативна и дискусионна цел и не представлява инвестиционен съвет и/или препоръка. Както автора, така и негови клиенти е възможно да притежават един и/или повече от коментираните финансови активи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във