Банкеръ Daily

Пари и пазари

Фирмите от България и Унгария са изтъргували стоки за 1.71 млрд. евро

Унгарският премиер Виктор Орбан е поздравил днес министър-председателя Бойко Борисов за приемането на България в чакалнята на еврозоната и изразил подкрепата си за работата на премиера и на правителството в тази посока. 

Двете страни развиват активни търговско-икономически отношения. Още през 2012 г. стокообменът прескочи границата от един милиард евро и продължава да расте.

През миналата година фирмите от двете страни са изтъргували стоки на обща стойност 1.71 млрд. евро (+6.2%). Износът е бил за 516.2 млн. евро като расте със 7.9%, а вносът е в размер на 1.99 млрд. евро и се увеличава с 3.6 на сто. През изминалите години търговското салдото обаче е отрицателно за България.

През първото тримесечие на тази година също има увеличение и в износа, и във вноса.

Сред стоките в нашия експорт преобладават биодизел и смеси от биодизел, нефтени масла и масла от битуминозни минерали, различни от суровите, други тръби и кухи профили (например заварени, нитовани, подгънати или само с доближени ръбове), медикаменти, приемателни телевизионни апарати, дори с вграден радиоприемник или апарат за  записване или възпроизвеждане на звук или образ и други.

Във вноса преобладават медикаменти, пътнически  автомобили и други автомобилни превозни  средства, приемателни телевизионни апарати, дори с вграден радиоприемник или апарат за  записване или възпроизвеждане на звук или образ, Електрически апарати за жична телефония или телеграфия и други.

Според икономическият министър Емил Караниколов съществува потенциал за нарастване на обемите в двустранната търговия в областите: машиностроене, електроника и електротехника, фармацевтика, хранително-вкусова промишленост, текстилна и трикотажна промишленост, информатика и комуникационни технологии.

Ценен за България може да е и опитът на Унгария по въвеждането на дуалното обучение. В тази страна 330 професионални училища са минали към министерството на икономиката. Ежегодно министерството и стопанската камара определят приоритетни специалности за професионално обучение според нуждите на бизнеса, обучението по които се субсидира от държавата.

Унгария е една от водещите страни като чуждестранен инвеститор в България. Най-големи са вложенията в банковата сфера. Достатъчно е да споменем "ОТР Group, която купи "Банка ДСК". Инвестиции има в електрониката. "Видеотон" развива дейност у нас след като купи ДЗУ в Стара Загора. Унгарски фирми имат проекти в селското стопанство и биотехнологиите, например, "Агро Легато България".  В продажбите на дребно унгарската верига супермаркети CBA работи у нас от юни 2003 г. чрез "СБА България" ООД и има седем регионални центъра и над 170 обекта в цялата страна за продажба на хранителни стоки. Във фармацевтиката имат инвестиции у нас "Гедеон Рихтер" и ТП ЕГИС. "Дунапак" е голям производител на опакоки. В информационните технолигии има унгарско присъствие, в сферата на услугите също има интерес за инвестиции. Повечето унгарски фирми търсят партньорства в България, създават смесени дружества. По този начин може да се излиза и на трети пазари. А Унгария може да бъде своеобразен мост на България към пазарите в Европа.  

В края на миналата година преките чуждестранни инвестиции от тази страна възлизат на 1.534 млрд. евро.

Унгарските туристи проявяват променлив интерес към България. През миналата година 89 661 гости от тази страна са били у нас, което е ръст от 28.7% на годишна база. Но пък данните от Министерството на икономиката показват, че през 2018-а е имало спад с почти същия процент.

Българите проявяват постоянен и растящ интерес към Унгария, което се потвърждава от растящия брой туристи към тази централноевропейска страна. През миналата година 71 168 туристи са пътували в тази посока.

Facebook logo
Бъдете с нас и във