Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Финландски фонд влезе в "Еврохолд България"

Асен Христов - председател на Надзорния съвет на "Еврохолд България".

Стратегически инвеститор ще подкрепи бизнес плановете на "Еврохолд България". Фондът KJK Fund II Sicav-Sif, който е част от финландската компания KJK Capital Oy, е закупил 12% от капитала на холдинга, с което ще осигури на дъщерните му дружества общо 15.7 млн. лв. (8 млн. евро) за нови инвестиции. Дружеството купувач е създадено наскоро и е съсредоточило дейността си върху вложения в държавите от бивша Югославия, в България и в Румъния. То е заплатило по 1.025 лв. на акция (при средна цена от 0.968 лв. за тези книжа) на "БФБ-София" (на 25 ноември). Продавачите са застрахователни дружества от групата на "Еврохолд България".

Предвижда се основната част от средствата да бъдат използвани от "Евроинс Иншурънс Груп", холдингово дружество, което обединява инвестициите на "Еврохолд" в застрахователния сектор на Балканите. В него влизат пет компании - по една в Румъния и в Македония, както и три у нас. Парите ще се използват за засилване на капиталовата позиция на застрахователната компания и за подкрепа на стратегията й за експанзия в следващите месеци.

Споразумението по привличане на стратегическия инвеститор предвижда още KJK да назначи един свой представител в надзорния съвет на "Еврохолд". В момента той е в състав: Асен Христов - председател, Димитър Димитров - заместник-председател, и Красимир Катев - независим член.

"Старком холдинг" остава мажоритарен акционер с непроменен дял и в края на септември контролира 50.05% от акциите на "Еврохолд". Другият голям акционер в дружеството е "Дар финанс" ЕООД, което е свързано с бившия банкер Атанас Тилев. То държи 19.94% от книжата с право на глас. Останалите акции са собственост на други фирми и на индивидуални инвеститори.
Последните придобивки на "Еврохолд" бяха фирмите "Интерамерикан" и QBE (през миналата година). Тъй като мениджърите на компанията майка оценяват пазара като много перспективен в момента, те са готови да направят и нови покупки.

Влизането на стабилен стратегически партньор им осигурява ресурс за нови сделки. Той ще бъде допълнен и с пари от увеличение на капитала, и със собствени средства.
За последните пет години "Еврохолд" не е разпределял дивидент за акционерите си, с печалбата са попълвани резервните фондове на компанията.

"Еврохолд България" АД приключи деветмесечието с положителен финансов резултат от 2.944 млн. лв., нараснали са и общите приходи на дружеството.
 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във