Банкеръ Daily

Пари и пазари

Финансовите резултати на фирмите не помогнаха на SOFIX да си стъпи на краката

След спадовете през октомври и ноември, основният борсов индекс, който следи "сините чипове" на "Българска фондова борса" АД - SOFIX, се повиши през декември миналата година с 3.95% -  до 568.14 пункта. Това обаче беше кратък звезден миг. Ако се върнем назад във времето - между януари и декември миналата година, SOFIX отчете спад от 4.43% и заедно с украинския индекс PFTS, са единствените губещи в региона на Централна и Източна Европа. През 2018 г. SOFIX също беше в тройката на губещите сред тези 19 пазара.

Финансовите резултати на компаниите, които участват в базата за изчисляване на основния борсов индекс SOFIX показват малко по-различна картина.

Три компании - "Доверие обединен холдинг", "Монбат" и "Софарма", показват впечатляващ ръст на печалбата си за миналата година. Това забелязваме, ако погледнем годишните консолидирани отчети на дружествата от SOFIX. И те са далеч над другите дружества от измерителя. Шест от фирмите също отчитат по-висока печалба, докато при осем фирми тя намалява. Холдинг "Варна" пък успява да обърне финансовия си резултат и от загуба през 2018 г. бившият приватизационен фонд завърши миналата година с печалба. 

С най-много е нараснал финансовият резултат на "Доверие обединен холдинг" - 9803 процента. Бившият приватизационен фонд обаче печели и от включването в портфейла му и на втората по големина молдовска банка - Moldindconbank S.A. (MICB). Чрез дъщерното си дружество "Доверие - Инвест" ЕАД холдингът купи мажоритарния дял.

Добрите новини за "Доверие обединен холдинг" се свършват с това. Компанията отсрами бившите приватизационни фондове, като повиши борсовата си цена... с 269.62% в търговията през дванадесет месеца на миналата година. Това е най-успешната компания през тази година сред компонентите от SOFIX.

Първа инвестиционна банка и "Фонд за недвижими имоти България" са единствените, които отчитат спад и при печалбата, и при приходите от дейността си. Явно харчовете са натежали на крайния финансов резултат. Три от компаниите са направили оборот от над един милиард лева - ""Софарма", "Химимпорт" и "Еврохолд България".

Положителният финансов резултат на "сините чипове" означава, че и петнадесетте фирми от SOFIX има възможност да разпределят дивидент. Дали това ще стане още е рано да се каже.

Като един ориентир можем да посочим, че от печалбата за 2018 г. дивидент на акционерите си платиха "Монбат", "Софарма", "Елана Агрокредит", "Градус", "Химимпорт", "Албена", "Адванс Терафонд", "Фонд за недвижими имоти" и "Еврохолд България".

В днешната критична ситуация едва ли някой извън тази група фирми, които имат дивидентна традиция, би се решил да плати дивидент. От дружествата в SOFIX в момента единствено "Градус" и "Елана Агрокредит" са дали заявка за разпределение на печалбата в полза на акционерите, като публикуваха покана за свикване на годишно общо събрание, което има право да вземе решение по този въпрос.

При дружествата със специална инвестиционна цел всъщност няма възможност за "шикалкавене" - поне 90% от печалбата им трябва да се изплати на акционерите като дивидент. При това положение "Адванс Терафонд" АДСИЦ ще разпредели поне  по 0.1349 лв. брутен дивидент на акция за миналата година на предстоящото редовно годишно общо събрание на акционерите, според отчета на фирмата за 2019-а. Сметките показват, че 90% от цялата печалба за разпределяне е 11.48 млн. лева.

Само две дружества - Първа инвестиционна банка и "Фонд за недвижими имоти България", съобщават за спад на общите приходи от дейността, което предопределя спада и в нетната им печалба. Всички останали дружества обявиха ръст на общите приходи от дейността. А при шест от тях даже и с двуцифрен процент.

"Доверие обединен холдинг" и тук е лидер - със своите 149% по-високи парични постъпления през миналата година. Впечатляват и паричните постъпления на "Адванс Терафонд" - най-голямото дружество със специална инвестиционна цел в България (+56.62%). То притежава 223 877 дка обработваема земя, отдадена под наем/аренда на 427 арендатора. Средната рента за земеделската 2019-2020 г. е била 39.96 лв. на дка при 38.26 лв. за стопанската 2018-2019-а. Още едно дружество от агросектора - "Елана Агрокредит", отчита висок ръст на приходите си - 45.58 процента. То е специализирано в кредитиране на земеделски производители за покупка на земеделска земя чрез финансов лизинг.

Facebook logo
Бъдете с нас и във