Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Финансовите пазари обожават неограничената ликвидност

Кирил Иванов

инвестиционен консултант

Нова вълна от оптимизъм заля през седмицата капиталовите пазари по цял свят. Инвеститорите гледат все по-оптимистично на плановете на редица държави за "живот след пандемията", които никнат като гъби след дъжд. И Японската централна банка се включи в групата на централните регулатори, които обещаха да помагат на икономиките за справяне с последиците  от COVID-19, осигурявайки при нужда неограничени количества валута. Финансовите пазари традиционно обожават неограничената ликвидност, особено когато основните лихви гравитират около и в много случаи под нивото от 0%, така че съвсем логично котировките при почти всички класове активи се оцветиха в "тъмнозелено". След кратко "олюляване" до около 10 долара за барел, фючърсите на лекият суров петрол поскъпнаха до около 16 долара, най-вече заради надеждата за скорошно, поне частично възстановяване на търсенето.

Оптимизъм, свързан с правителствените планове за постепенно и координирано разхлабване на мерките срещу пандемията, се прояви и у нас. Най-старият и представителен борсов индекс SOFIX се покачи до нивата около 450 пункта, макар че в състава му липсваше координираност на движенията. Най-зле на седмична база в списъка със "сините чипове" се представиха участниците от банковият сектор, а именно Първа инвестиционна банка (ПИБ) и Централна кооперативна банка (ЦКБ). След като в края на миналата седмица Комисията за финансов надзор потвърди проспекта за увеличение на капитала на ПИБ, търговията с акциите на трезора придоби нова динамика. Въпреки корекциите в броя на новите акции, който се покачи от 25 млн.  до 40 млн. броя и съответно емисионна стойност, която беше намалена от 8 лв. на 5 лв. на акция, инвеститорите приеха  новината позитивно.  И цените на БФБ на моменти "удариха" 2.80 лв. за брой, като в последствие търговията се концентрира на нивата около 2.50-2.60 лв. за дял. И ЦКБ пострада "солидарно" от разпродажбите, които върнаха цените на нивата около 1.07 лв. за акция.

През седмицата "Софарма" публикува финансовите си данни за първото тримесечие на годината. Приходите на фармацевтичният концерн намаляват с 2 млн. лв. в сравнение с година по-рано и достигат 50.17 млн. лв., като същевременно нетната печалба бележи намаление с над 4 млн. лв.- до 8.68 млн. лв., най-вече заради спад с около 1.5 млн. лв. във финансовите приходи. Инвеститорите явно не бяха изненадани от резултатите, тъй като книжата на "Софарма" се разменяха почти без промяна около 2.80 лв. за дял. Съвсем различна картина "изрисува" отчета за първите три месеца на дъщерния търговец на едро с медикаменти и консумативи - "Софарма Трейдинг". Дружеството бележи почти 15% ръст в приходите от продажби до 231 млн. лв., както и минимален ръст на нетната печалба до 6.1 млн. лева. Тук наблюдавахме повишение в котировките с около 2% за седмица до 5.30 лв. за акция.

Сред най-добре представящите се членове на SOFIX отново се наредиха по-видните представители на сектор "недвижими имоти" в индекса. "Фонд за недвижими имоти България" АДСИЦ е с ръст от около 9% до 1.90 лв. за дял, а "Адванс Терафонд" АДСИЦ - с около 5% нагоре до 1.82 лв. за акция.

Сред добрите изненади през седмицата бяха финансовите резултати на "ЧЕЗ разпределение България" за първото тримесечие на годината. Дружеството реализира около 6% ръст в нетните продажби до 107 млн. лв. и почти 270% ръст в нетната печалба до 19 млн. лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във