Банкеръ Daily

Пари и пазари

Финансовите пазари наблегнаха върху защитата от рисковете

Николай М. Ваньов,

Финансов експерт

 

Централната точка на внимание пре седмицата продължи да бъде коронависрусът и неговото развитие в Китай. В сряда методът на броене на заразените в епицентъра на болестта, провинция Хувей, бе променен, което доведе до ръст на новите случаи с цели 15 000 души, както и нови 254 смъртни случаи. Развитието на заразата в най-многолюдната страна, както и възможните икономически последици, свързани със забавяне и дори спад в БВП на втората по големина световна икономика, са все по-централна тема за анализаторите.

На този фон фокусът на международните финансови пазари бе върху защитата от рисковете. Въпреки че през седмицата централна тема на изказването на председателя на Фед - Джеръм Пауъл, пред Конгреса на САЩ бе нарастващият размер на дълга, който трябва да бъде ограничен, инвеститорите продължиха да търсят сигурността на трежъритата. Десетгодишните американски ДЦК видяха спад на доходността от 6.4 базисни точки до 1.58 процента.

В ядрото на евро зоната притесненията относно и без това анемичния растеж се засилват, като възможна краткотрайна рецесия за Германия не изглежда напълно извън сценариите за 2020 година. Инвеститорите са все по-настроени да купуват държавни дългове, което поставя доходностите по най-сигурните книжа - немските бундове, под сериозен натиск. През изминалата седмица станахме свидетели на спад на доходността по десетгодишната немска емисия от 3.4 базисни точки до минус 0.40 процента. Френските книжа също бяха търсени, като седмичният спад на десетгодишния бенчмарк се равняваше на 4.5 базисни точки до минус 0.164%, а отрицателната територия и при тях излежда новото нормално.

В периферията на еврозоната, испанската доходност по десетгодишната емисия приключи седмицата при нива от 0.277% и понижение от 1.5 базисни точки. Изглежда обаче инвеститорите не са напълно готови да видят иберийските книжа на отрицателна територия все още, въпреки че тези нива бяха тествани в края на миналата година. Оталожването на италианския политически риск поне временно направи инвестициите на Ботуша привлекателни. Доходността по десетгодишните италиански книжа видя седмичен спад на търсената доходност до падежа от 9.9 базисни точки до 0.863 процента.

Във Великобритания инвеститорите като че ли се лутат между позитивизма от това, че процесът по Брексит най-сетне тръгна, и възможните рискове и негативни развои от напускането на съюза и единния пазар. През седмицата главният преговарящ на ЕС за Брексит - Мишел Барние, заяви директно, че от Острова няма как да очакват същото ниво на интеграция и условия за финансовите услуги. Това доведе до моментално нарастване на рисковете за бъдещото икономическо развитие на Обединеното кралство и донякъде обезсили по-силното търсене на джилтове като убежище от риска. В крайна сметка доходността по британската десетгодишна емисия завърши седмицата при нива от 0.61%, без промяна спрямо седмица по-рано.

Facebook logo
Бъдете с нас и във