Банкеръ Daily

Пари и пазари

Финансовите пазари гледат с оптимизъм към 2021 година

Николай М. Ваньов, 

Финансов експерт

 

Covid-19 безспорно е думата,отличаваща  2020 година. Вирусът, зародил се през предишното десетилетие е на път да формира значителна  част от случващото се през настоящето, а то тепърва започва. Ако има нещо, на което изминалата година научи участниците на финансовите пазари, то е, че няма невъзможни неща. А неочакваното трябва да бъде калкулирано в сметките на всяка инвестиция.

Годината започна спокойно,а  първите два месеца бяха леки за държавните дългове – исканията за превантивни мерки от централните банки  за справяне с рецесия, която просто не се виждаше на хоризонта, доведоха до спадове на  доходностите. Но в началото на март станахме свидетели на сбъдващото се пророчество – далечният  „китайски“ Covid-19 достигна до САЩ и Европа, а мерките за ограничаване на разпространението му доведоха до невиждана  в историята - по  интензитет и дълбочина - рецесия в почти всички развити икономики. Най-тъмните часове пък бяха посрещнати с добре познати оръжия, използвани от обичайните  герои – централните банки : нови количествени улеснения, извънредно смъкване на лихвите в САЩ до 0% и редица мерки за нормализиране на ефектите, които  дадоха своя резултат -  невиждани ръстове на финансовите активи, съответно неочаквани спадове на основните доходности за годината.

В САЩ  паричната политика възприе  по-смекчени  нива от тези след финансовата криза през 2008 година. Основната лихва е закотвена на 0% (като често суаповите пазари търгуват и отрицателни лихви по американската валута), а изкупуването на активи върви с пълна сила. Предстоят  и  последните  20 дни на президентството  на Доналд Тръмп,  очакванията към  неговия наследник   Джо Байдън  са за много повече стабилност, но и за по-разхлабена фискална политика. Станахме свидетели и на най-дълбокия спад на БВП и ръст на безработицата в историята, които обаче бяха частично заличени   до края на 2020 година. Станахме свидетели и на президентски избори, в които и победителят, и загубилият получиха рекорден брой гласове, а резултатът стана ясен едва седмица след вота. Комбинацията от всички тези фактори пък доведе до изключително силно търсене на трежърита, които към края на третото тримесечие се търгуваха при   доход  под 0.60 % в десетгодишния матуритет. В край сметка годината завърши с оптимистична нотка, като десетгодишната доходност приключи на нива от 0.949%, формирайки годишно понижение от почти 97 базисни точки.

В Европа Covid-19 също стана  основна тема, а сигурността на дълговите пазари стана приоритет . Европейската централна банка намери начин за реакция срещу икономическата криза, което бе похвално с оглед ограничения арсенал, с който институцията разполага. Това, което не се случи в ЕС през годината бе политическа криза и ръст на политическия риск, което бе изненадващо на фона на процесите през последните няколко години. Европейските страни се справиха по-добре от САЩ с управлението на първата вълна на корона вирус, но изпитаха сериозни затруднения при втората. Всичко това доведе до сериозно търсене на най-сигурните активи. Десетгодишните  немски  бундове приключиха годината при търсен доход до падежа от минус 0.563 %,  който формира  спад от 37.5 базисни точки. Понижението при френските книжа пък се равняваше на 35.4 базисни точки  - до минус 0.332 процента.

В периферията на еврозоната картината в началото на  пандемията изглеждаше повече от мрачна.  Италия и Испания, страните с едни от най-сериозните структурни проблеми в икономически аспект, се оказаха и най-засегнати от заразата. Всичко това доведе до  разпродажби по техните дългове през март, който обаче бързо бяха смекчени от действията на ЕЦБ и на Европейската комисия, които въведоха първите в историята облигации на ЕС за справяне с последствията от пандемията. Тези мерки пък бяха усилени от търсенето на по-рискови активи и по-добри доходности в края на годината, което доведе до рекорди. Така  италианските десетгодишни книжа приключиха бурната 2020 г. при търсена доходност до падежа от 0.56% и годишно понижение от 85.2 базисни точки. Испанската доходност на няколко пъти опита да остане на отрицателни нива, но  в крайна сметка  приключи годината на 0.053%, при спад от 41.5 базисни точки.

Великобритания предостави нужната волатилност на любителите на резките движения, като до края на 2020 г . държа света в напрежение  заради  изхода от търговските преговори за брекзит. В крайна сметка на Острова всичко завърши добре, като джилтовете се радваха на търсене през цялата година. Десетгодишните  британски книжа  пък приключиха  при нива от 0.233% и спад от 5 базисни точки.

Завършвайки една от най-динамичните от десетилетия насам година, финансовите пазари като че ли гледат с оптимизъм към 2021 - а. Големите въпроси обаче остават  и са  - в обсега  на централните банки и опират до тяхната готовност и желание за излизане от монетарните стимули, което едва ли ще се случи през идните 12 месеца. Очакванията на основните участници са за стабилност и за известни повишения на доходностите, но случаят с Covid-19 показа, че те могат доста да се разминат с реалността. Въпреки всичко, гледаме към идната 2021 г. с оптимизъм.

Facebook logo
Бъдете с нас и във