Банкеръ Daily

Пари и пазари

Фернандо Магелан е първият европеец, плавал в Тихия океан

Португалско-испански мореплавател организира експедиция като първа обиколка на света.

На днешния ден през 1520 г. експедицията на Фернандо Магелан преминава Магелановия проток и навлиза в южно море, което нарича Тихи океан.

Фернандо Магелан (на португалски: Fernão de Magalhães, на испански: Fernando de Magallanes) е португалско-испански мореплавател, организирал експедиция като първа обиколка на света. Той е първият мореплавател, достигнал от Европа до Азия в западна посока и първият европеец, плавал в Тихия океан. Въпреки че самият той умира преди завръщането си в Европа, част от екипажа, ръководен от Хуан Себастиан де Елкано, се завръща в Испания през 1522 г., завършвайки първото в историята околосветско пътешествие, с което окончателно се доказва кълбовидната форма на Земята.

Магелановият проток е разположен между най-южната точка на Южна Америка - нос Фроуърд, и архипелага Огнена земя.

През януари 1587 г. английският корсар Томас Кавендиш кръщава мястото Фроуърд, тъй като климатът е суров (на английски: froward - „неблагоприятен“).

Огнена земя (на испански: Tierra del Fuego) е разположен в южната част на Южна Америка между Магелановия проток и протока Дрейк и между Атлантическия и Тихия океан. Той е част от природогеографската област Патагония (почти изцяло на територията на Аржентина и само отделни части попадат на територията на Чили). Името на архипелага е дадено от Фернандо Магелан, който е първият европеец, минал край него през 1520 година.

Огнена земя включва над 40 хил. острова. Най-големият е Огнена земя (или Големият остров на Огнена земя), с площ от 48 100 квадратни километра. На архипелага е и най-южната точка на континента - Нос Хорн (на нидерландски: Kaap Hoorn; на испански: Cabo de Hornos). На него живее племето она. Общо населението е около 250 хил. души.

През 1881 г. островите на архипелага Огнена земя са разделени между Аржентина и Чили. Аржентинската част от архипелага е обособена в провинция Огнена земя, Антарктида и острови в Южния Атлантик. Най-големият град в нея и най-южен град на планетата е Ушуая (Ушоае, Ушоайе). На чилийския остров Наварино се намира най-южното населено място на планетата - рибарското село Пуерто Торо с население 36 души.

Почти изцяло Магелановият проток се намира на територия на Чили, единствено входът от изток опира до бреговете на Аржентина.

Водният път представлява най-важната естествена връзка между Атлантическия и Тихия океан, но се счита за труден маршрут поради непредсказуемите ветрове и течения в най-тясната му част.

За пръв път през него преминава Фернандо Магелан с неговите моряци по време на първото околосветско пътешествие през 1520 година. И тъй като корабите на Магелан навлизат там на 1 ноември (Деня на Вси светии), го наричат Estrecho de Todos los Santos (Проток на Вси светии). По-късно е наречен на името на Магелан.

Тридисет и осем дни след навлизането в протока и след като изминават около 550 км по него, на 28 ноември 1520 г. корабите навлизат в Тихия океан. Магелан го нарича Mar Pacifico заради привидното му спокойствие в този ден. За дълги години Магелан остава единственият капитан, преминал през пролива без да изгуби нито един кораб. В същото време офицерите на изчезналия кораб „Сан Антонио“ арестуват и оковават във вериги капитан Алвару Мишкита и в края на май 1521 г. се завръщат в Испания. След завръщането си дезертьорите обвиняват Магелан в измяна, за да оправдаят себе си, и в родината им повярват.

Допреди завършването на Панамския канал през 1914 г. Магелановият проток е сред малкото сигурни начини да се мине от Атлантическия в Тихия океан и обратно. Още в миналото мореплавателите са го избягвали понеже там времето често е ветровито и неблагоприятно, а днес корабите предпочитат да минават през Панамския канал вместо през протока.

Facebook logo
Бъдете с нас и във