Банкеръ Daily

Пари и пазари

Фейсбук започва преговори за своя криптовалута

Фейсбук започва преговори с Комисията за търговия със стокови фючърси (CFTC) за създаването на собствена криптовалута, съобщи Financial Times, позовавайки се на информация от CFTC. Председателят на основния регулатор на САЩ Кристофър Джанкарло е заявил, че комисията се намира на твърде ранен етап на преговори с Фейсбук. CFTC контролира търговията с фючърси и деривати и затова всеки финансов инструмент, свързан с GlobalCoin, попада под нейния надзор. В края на май в медиите се появи информация, че Фейсбук има намерение през 2020 г. да пусне собствена криптовалута  GlobalCoin. Подробности за проекта се очакват през лятото на тази година. Според тиражираната информация през април Марк Зукърбърг се е срещнал шефа на Bank of England Марк Карни, за да обсъдят възможностите и рисковете, свързани с виртуалната валута. Компанията също така се е консултирала и с Министерство на финансите на САЩ по повод операционните и нормативни рискове.

Системата за цифрово плащане на Фейсбук ще даде на потребителите на социалната мрежа възможност да разменят виртуални пари, да търгуват през платформите й, в приложенията Instagram и WhatsApp, а също така и интернет като цяло. В плановете на Фейсбук влиза също така създаването на цифров актив, привързан към GlobalCoin. През февруари Фейсбук купи блокчейн-стартъп Chainspace, основана от възпитаници на Университетския колеж в Лондон. Вероятно на основата на технологията на Chainspace ще бъде създадена платформа за смарт-контакти. Основната й задача ще бъде да гарантира мрежа с висока мащабност, скорост и конфиденциалност. 

Слуховете за възможна разработка на собствена криптовалута на Фейсбук датират отдавна. През 2014 г. компанията нае бившия президент на PayPal Дейвид Маркус за шеф на месинджъра си. През май Маркус оглави блокчейн-инициативата на Фейсбук, като работната му група наброява около 40 души. Както и много други компании и Фейсбук изучава способите за използване на технологията блокчейн, коментираха от компанията, но отказват подробности. Според анонимни източници първоначално Фейсбук планира да се концентрира върху пазара на платежни преводи в Индия. Това се обяснява с популярността на приложението WhatsApp в този регион на света: то има повече от 200 млн. индийски потребители. На второ място Индия се явява лидер по обем на онлайни-преводи - през 2017 г. в Индия са били преведени 69 млрд. долара по данни на Световната банка.

В началото на май изданието The Wall Street Journal съобщи за разработката на новата платежна система Libra. На 2 май Фейсбук е регистрирала фирма Libra Networks в Женева, Швейцария. Нейното портфолио предполага разработка на инфраструктура и програмно осигуряване, в частност  свързана с инвестиционна дейност, платежни операции, финансиране и управление на идентификационни данни, анализи на данни, Big Data, блокчейн и други технологии.А миналия месец Фейсбук обяви за по-мек режим на ограниченията за реклами, свързани с криптовалути и блокчейн-проекти, на платформата си.

Facebook logo
Бъдете с нас и във