Банкеръ Daily

Пари и пазари

"Фейсбук" пуска Libra в началото на 2021-а

Дългоочакваната цифрова валута Libra на "Фейсбук" може да се появи през януари, но в много ограничен формат, споделили пред "Файненшъл таймс" три участващи в инициативата лица.

27-членната Асоциация Libra обяви още през април, че планира да пусне дигитални версии на няколко валути плюс "цифрова комбинация" на всичките си монети. Това срещна сериозния отпор на регулаторите срещу синтетична парична единица, подкрепена от кошница от валути. В резултат на което асоциацията е решила първоначално да пусне една монета, гарантирана едно към едно от щатския долар, твърди един от добре информираните източници. Другите валути и сборната монета ще се появят на по-късен етап. 

Конкретна дата за дебюта на Libra няма. Тя ще бъде обявена след като проектът получи одобрение да работи като услуга за разплащания от швейцарския надзорник на финансовите пазари FINMA. Засега агенцията отказва коментар по темата. 

Откакто през юни 2019-а се появи новината за амбициозната инициатива Libra на "Фейсбук", проектът претърпя няколко реформи и редукции след скептичния му прием от световните регулатори и предупрежденията им, че той може да застраши паричната стабилност и да стане убежище за перачи на пари. Въпреки че ограниаването на формата успокои до известна степен финансовите надзорници, критиците се оплакаха, че пускането на дигитални монети в една единствена валута ще натовари с допълнителни разходи потребителите, които искат да конвертират паричните си единици и ще подкопае амбициите на емитента да гарантира по-широко финансово включване на лишените от банкови услуги домакинства.  

Libra имаше труден "прощъпулник" след оттеглянето на ред уважавани основатели на Асоциация Libra, между които PayPal, Mastercard, Vodafone и eBay, в края на 2019-а и началото на 2020-а и дистанцирането им от противоречивия проект. Впоследствие, през април, асоциацията реформира визията си, за да успокои тревогите на регулаторите, като ограничи обхвата на използване на дигиталната монета и обеща допълнителни мерки за охрана на системата от измами и нарушители. Libra срещна и сериозни критики заради тесните й връзки с мрежата на социалните медии.

Назначаването на Стюарт Ливей - бивш заместник министър на финансовото министерство на САЩ по въпросите на тероризма и финансовото разузнаване и шеф на правния отдел на "Ейч Ес Би Си" - за главен изпълнителен директор на Асциация Libra през май се смята за повратна точка на проекта, разграничил се от "Фейсбук" като независим субект. Оттогава доста членове на асоциацията се надпреварваха да създават и тестват собствени продукти за мрежата на дигиталната валута след въвеждането й в действие. Един от тях е Novi (преименуваното поделение Calibra на "Фейсбук"), който създава дигитален портфейл, позволяващ на потребителите на "Фейсбук" да държат монети Libra.    

Според лице, запознато с работата на Novi, портфейлът е "готов като продукт", но първоначално няма да бъде пуснат никъде. Приоритет за компанията са дузина "коридори с високи обеми на паричен обмен", включително в САЩ и в някои Латиноамерикански държави. Novi обаче се нуждае от собствен лиценз във всеки американски щат. Някои от тези разрешителни вече са налице, но се очакват "още десет", включително от Ню Йорк. 

Засега не е ясно как някои от членовете на консорциума, като "Юбер" и "Спотифай", планират да използват валутата. Техни представители са споделили пред "Файненшъл таймс", че ще изчакат да видят как ще бъде приета дигиталната монета след пускането й, преди да инвестират в прилагането й.

Новината за дебюта на Libra се появява след като през седмицата Bitcoin отново поскъпна до близо 20 хил. щ. долара в условията на растящия интерес на професионални инвеститори и централни банки към криптовалутите и след като пандемията ускори прехода от кешовите към цифровите разплащания. 

Междувременно, PayPal - първият член, напуснал инициативата Libra, обяви през миналия месец, че ще подкрепи пускането на дигиталните пари, а главният изпълнителен директор на компанията Дан Шулман определи ориентирането към цифровите форми на валутите като "неизбежен". 

Facebook logo
Бъдете с нас и във