Банкеръ Daily

Пари и пазари

Фейсбук изгуби 56 млрд. долара от реклами

Компанията Фейсбук е загубила рекордните 56 млрд. долара заради оттеглени реклами. Сривът е безпрецедентен, след като над 500 компании официално бойкотираха Фейсбук като спряха рекламите си в социалната медия. Целта е да се окаже натиск върху технологичния гигант за предприемане на активни действия срещу езика на омразата. 

Кампанията “#ДаСпремОмразатаЗаПечалба” призовава рекламодателите да прекратят отношенията си с Фейсбук за месец юли.  Адидас, Пума, Кока-Кола, Sony Interactive Entertainment, Майкрософт, Дънкин Донътс, Форд, Хонда, Лего, Леви Щраус, Вайбър, Патреон, Старбъкс, Таргет, Върайзън, The North Face ... Това са само някои от компаниите, които изтеглиха рекламите си от Фейсбук. Според експерти, най-вероятно от интернет гиганта не са очаквали подобна мащабна реакция, а важна роля играят и наближаващите президентски избори в Съединените щати.

Марк Зукърбърг обеща всички публикации, които са в нарушение, да бъдат отбелязани за потребителите, включително и предизборни такива. Изключение правят само постове, призоваващи към насилие - те ще бъдат незабавно премахвани.

„Няколко пъти в годината решаваме да оставим публикации, които са в нарушение на правилата, защото смятаме, че обществения интерес е по-важен от рисковете. Мисля, че е важно хората да могат да видят това съдържание сами за себе си.”, заяви Марк Зукърбърг.

В същото време Федералната служба за правосъдие в Германия обяви, че е наложила на корпорацията Фейсбук глоба от два милиона евро съгласно законодателен текст за мерки срещу езика на омразата.

Според службата администраторите на социалната мрежа не са изпълнили изискванията за прозрачност в своята реакция на оплаквания за използван език на омразата. Федералната агенция установява, че докладът на Фейсбук за първата година на 2018 г. не отразява действителния брой на жалбите за предполагаемо незаконно съдържание. В Германия за незаконно съдържание се възприемат антисемитски обиди и материали, разпалващи омраза срещу лица и групи на расистка и етническа основа.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във