Банкеръ Weekly

Пари и пазари

ФЕДЕРАЛНИЯТ РЕЗЕРВ ЗАПОЧНА С ИЗНЕНАДИТЕ

Централната банка на САЩ сюрпизира финансовите пазари още на втория работен ден от Новата година, като намали основната лихва по федералните фондове от 6.5 на 6%, а сконтовата лихва - от 6 на 5.75 процента. Изненадващото решение, взето само две седмици след официалната сбирка на паричния комитет на Федералния резерв (FOMC) през декември, бе обосновано със слабото производство, спадналите продажби, с намаляващото доверие на потребителите, влошените условия в някои финансови сектори и с удара, който понесоха върху покупателната способност на потребителите и бизнеса, нанесен от високите цени на енергията. Спешната намеса бе провокирана от изключително слабия индекс NAPM на бизнесактивността в САЩ, който през декември падна до 43.7 срещу 47% през ноември и за пети пореден месец регистрира понижение. Същевременно декемврийските разходи за строителство намаляха с 0.6% в сравнение с ноември.
Решението на Федералния резерв бе посрещнато с въздишка на облекчение и одобрение в целия свят. Администрацията на Буш изрази задоволството си от промяната, предназначена да стимулира икономиката, но побърза да заяви, че няма да се откаже от предизборното си обещание да намали данъците. Шефът на МВФ Хорст Кьолер също приветства понижените лихви, които са предпоставка за по-хармонично охлаждане на буйния щатски растеж и са залог за стабилен икономически ръст. За никого не е тайна, че докато еврозоната ще се повлияе незначително от евентуална рецесия в САЩ, страните с висока експортна зависимост от Щатите - като Япония, Мексико и високотехнологичните азиатски икономики, ще пострадат тежко. Отдъхнаха си и световните борси, чиито индекси спряха главоломния си спад и леко се възстановиха. Щатският долар също поскъпна към основните си конкуренти, въпреки че корекцията бе започнала още преди решението на Федералния резерв и по-скоро бе следствие от закриване на позиции, за да се реализират печалби.
Повечето анализатори смятат, че в края на януари, когато е следващото редовно съвещание на паричния комитет на щатската централна банка, ще има ново понижение на лихвите.
За разлика от Федералния резерв, Европейската централна банка остави без промяна основните лихви в еврозоната, което финансовите пазари очакваха.
Най-мощен срив в началото на годината претърпя йената поради растящите опасения за икономиката на страната и падащото доверие в премиера Мори. Само 1.1% от японците биха искали той да остане на поста си и след юлските избори за Горната камара на парламента. Щатският долар поскъпна над 115 йени, а еврото се готви за атака на психологическото ниво от 110 йени.
След свръхактивния междубанков валутен пазар у нас от последните три дни на миналата година, когато среднодневният оборот достигна 272.7 млн. г. марки, в първата работна седмица на 2001 г. валутните търговци успокоиха топката. Дневният обмен бе 2.7 пъти, а участието на щ. долар в него бе 43.7 процента.

Facebook logo
Бъдете с нас и във