Банкеръ Daily

Пари и пазари

Федералният резерв увеличава рязко баланса си с още 500 млрд. долара до 4.5 трилиона

S 250 12b1cba3 b84b 4309 8a4a cd788a2b8d10
S 250 e8a39011 000b 4605 b9ee 4f69b41fb353

Централната банка на САЩ оповести, че считано от днес, започва да инжектира колосални количества нова ликвидност на репо пазара, става видно от прессъобщение на Федералния резерв в Ню Йорк. Падежите им ще са двуседмични, а новоемитираните долари ще бъдат наливани на пазарите два пъти седмично. Освен тях обаче централната банка ще инжектира ликвидност и ежедневно до края на годината. Новата мярка ще бъде прилагана и през януари 2020 г.

Днес и в следващия понеделник централната банка на САЩ ще влее "поне" 120 млрд. долара в репо пазара, а в понеделник ще осъществи допълнителна емисия от 75 млрд. долара с еднодневен падеж. Покрай Нова година приготвената инжекция е още по-голяма - от "поне" 150 млрд. долара, като отново ще има по-малки като размер стимули - от "поне" 75 млрд. долара на 30 декември (с падеж на 2 януари). Между понеделник, 16 декември, и вторник, 14 януари, Федералният резерв ще извършва почти ежедневни инжекции в размер между 35 и 50 млрд. долара. Техните падежи са с различен времеви хоризонт - между 13 и 32 дни, като повечето са двуседмични.

Така Федералният резерв ще осъществи най-голямата си операция по внасяне на ликвидност в репо пазара в историята, при все че дори и в момента той има съществуваща програма, насочена към него, на стойност 50 млрд. долара. Като се добави и закупуването на съкровищни бонове от американската хазна, само през следващите 30 дни централната банка ще инжектира в икономиката впечатляващите 500 млрд. долара, калкулират от Zero Hedge. Това означава, че отчетният баланс на Федералния резерв ще надмине рекордните 4,5 трлн. долара.  А границата след която може да настъпи крах е вече съвсем близо - баланс от 6 трилиона долара, предвид размера на паричния мултипликатор в икономиката на САЩ.

Мярката ще окаже пагубно въздействие върху репо пазара. Изобилната ликвидност ще подпомогне допълнително надуването на балоните на него. Колкото повече средства се вливат в този пазарен сегмент, толкова по-тежко ще стане тяхното спукване, което неминуемо ще се случи. А моментът когато монетарният наркоман, какъвто е вече икономиката на САЩ, ще издъхне, е съвсем близо.

Facebook logo
Бъдете с нас и във