Банкеръ Daily

Пари и пазари

Федералният резерв се заема с инфлацията

На последното си за годината официално съвещание на 14 и 15 декември паричният комитет на Федералния резерв реши да прекрати програмата за покупка на облигации и на агентски дълг през март 2022-а и проправи пътя за три лихвени увеличения от по 0.25% до края на идната година. Основанията за досега най-категоричната и твърда позиция са, че щатското стопанство се доближава до пълна заетост и че американската централна банка трябва да се справи с инфлационния скок. 

На пресконференцията след края на заседанието председатерят на Федералния резерв Джеръм Пауъл обяви, че "икономиката не се нуждае повече от растящи количества парична подкрепа". Скоростта на повишение на инфлацията е неприемливо висока, по оценка на Пауъл, и комбинацията от променени обстоятелства са убедили дори най-големите скептици сред колегите му, че е време да се спрат по-цялостно пандемичните политики, въведени преди две години, при това, въпреки разпространението на варианта "Омикрон".

Сценарият на Федералния резерв е постепенен преход от бърз растеж към по-стабилни равнища на икономическа активност, при който инфлацията се понижава до голяма степен от само себе си, лихвените проценти се повишават сравнително бавно, а безработицата е "закована" на 3.5% за период от три години. 

Според новите икономически прогнози на паричните стратези на щатската централна банка, годишната инфлация през 2022-а ще 2.6%, след което ще се понижи до 2.3% през 2023-а и 2.1% през 2024-а. Безработицата се очаква да падне до 3.5% през идната година - доста под нивото, което Федералния резерв смята за устойчиво в дългосрочен план, и ще остане там до края на 2024-а.

В резултат на комбинацията от растящи цени и висока заетост, централните банкери предвиждат базовата щатска лихва да се повиши от сегашното почти нулево равнище до 0.90% в края на 2022-а, до 1.6% през 2023-а и до 2.1% през 2024-а, което, по оценка на икономисти, е доста ниска стойност.   

Щатските борсови индекси приеха със задоволство решението на Федералния резерв, като S&P 500 се повиши с над 1.6 процента. Доходността на американския правителствен дълг също тръгна нагоре, а щатския долар първоначално поскъпна, а след това загуби спечеленото и доларовият индекс, който следи движението му към шест основни търговски партньори леко се понижи. 

Търговците на лихвени фючърсни контракти са вкарали в цените лихвено увеличение през май плюс още две до края на 2022-а. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във