Банкеръ Weekly

Пари и пазари

ФЕДЕРАЛНИЯТ РЕЗЕРВ ПОТОПИ ДОЛАРА

Изявление на Федералния резерв понижи рязко щатския долар към японската йена, еврото и почти всички основни търговски валути. Това стана след редовното съвещание на паричния комитет на щатската централна банка на 13 декември, на което бе взето решение основната лихва на САЩ да бъде повишена с още 25 базови точки - до 4.25 процента. В съобщението за оценка на икономическото състояние на страната обаче бе пропуснато определението хармонично (accommodation) за паричната политика, което бе добавено в изявленията на Федералния резерв през януари 2002 година. Тогава кредитната лихва оувърнайт, коригирана с ръста на потребителските цени без хранителните и енергийните продукти, беше около -1 процент. С други думи, разходите за обслужване на заемите бяха ниски и можеха да стимулират икономиката. Тази фраза присъстваше в съобщенията на щатската централна банка до 13 декември, макар че адаптираната лихвена стойност достигна 2 процента. Промяната в лексиката означава, че сегашното ниво на основния лихвен процент на САЩ не е достатъчно ниско, за да подкрепя растежа и вече доближава до неутралната точка, при която нито го стимулира, нито му пречи. Все пак паричният комитет на Федералния резерв предупреди, че известно умерено затягане на паричната политика в бъдеще вероятно ще е необходимо, така че по-умерените фрази не бива да се приемат прекалено буквално от пазарните играчи. Защото ако стопанската активност в страната остане висока, то и лихвите ще продължат да растат.
Продажбите на дребно през ноември в САЩ са се увеличили по-скромно от прогнозите - с 0.3%, в сравнение с октомври. Без бензина и колите показателят е нараснал с 0.5% през миналия месец - най-слабото увеличение от юли насам. Търговският дефицит през октомври пък е набъбнал до рекордните 68.9 млрд. долара за изненада на анализаторите, които очакваха, че намалелите цени на горивата ще позапълнят недостига. Отчетени бяха рекордни дефицити с Китай, Канада и Мексико, както и с държавите членки на ОПЕК. Същевременно цените на вносните стоки през ноември са се понижили с 1.7% - най-рязко от април 2003 година. Без внесения суров петрол понижението е с 0.2 процента.
Щатската валута се стабилизира към края на седмицата, когато Министерството на финансите съобщи, че задгранични инвеститори са купили щатски ДЦК, корпоративни облигации, акции и други финансови активи за общо 106.8 млрд. долара през октомври - повече от достатъчно, за да балансират търговския недостиг на страната. Индустриалният продукт през ноември се е увеличил с 0.7%, а използваемостта на производствените мощности - с 80.2 процента. Същевременно ноемврийският индекс на потребителските цени е паднал най-мощно от ноември 1949 г. насам - с 0.6%, заради 8-процентното понижение на цените на енергията. Базовата съставка на индекса (в която не участват цените на хранителните и на енергийните продукти) се е повишила с 0.2 процента.
Независимо от спада зелените пари са на път да удържат първата си за последните четири години победа над съперниците си, поскъпвайки с 15.5% спрямо японската йена и с 12.6% към еврото.
Доверието на инвеститорите в икономиката на Германия се е повишило над очакванията на икономистите, анкетирани от финансовата информационна агенция Блумбърг. Намиращият се в Манхайм Център за европейски икономически проучвания ZEW обяви, че изчисляваният от него индекс, който следи нагласите на анализаторите и на институционалните инвеститори, се е увеличил от 38.7 точки през ноември на 61.6 през този месец при средна прогноза от 41 пункта. Това е поредното доказателство за стабилния растеж на еврозоната, коментират експерти.
Английската лира поевтиня след публикуваните слаби данни за пазара на труда във Великобритания. Безработицата на Острова се е увеличила за десети пореден месец през октомври, а ръстът на трудовите възнаграждения се е забавил до 3.6% спрямо октомври 2004-а. Тези стойности засилиха приказките за понижение на основната лихва, като някои анализатори очакват то да е с 50 базови точки през първото полугодие на идната година.
Най-големи печалби през тази седмица отчете японската йена заради очевидните признаци за силен стопански растеж. Индексът на доверие на бизнеса в икономиката на Япония е скочил до най-високото си за последната година ниво. Показателят TANKAN, който бе публикуван от японската централна банка на 14 декември, се е повишил от 19 точки през периода юли-септември на 21 през последните три месеца на 2005-а за големите производители и е достигнал 17 пункта при едрите групировки извън производствения сектор - най-високата му стойност от 1992 г. насам.
Продажбите в японските универсални магазини пък са скочили с 4.3% годишно през ноември след 1.5-процентно увеличение през октомври, също чудесна новина за японската йена.
Според последния обзор на фондовите мениджъри, изготвен от щатската инвестиционна банка Мерил Линч и публикуван на 12 декември, 25% от анкетираните смятат щатския долар за надценен (срещу 21% през ноември), а 57% - японската йена за подценена (срещу 50% през миналия месец). По оценка на някои валутни анализатори японската валута ще се засили до 115 йени за един щатски долар и до 141 йени за едно евро до края на март 2006 година.
У нас междубанковият валутен пазар засилва активността си. Среднодневните изтъргувани обеми валута през седмицата достигнаха 218.5 млн. евро (427 млн. лева). Сделките в щатски долари представляваха 14% от купената и продадена валута.

Facebook logo
Бъдете с нас и във