Банкеръ Daily

Пари и пазари

Федералният резерв понижи лихвите точно според очакванията

Джеръм Пауъл

На двудневното си съвещание, приключило на 30 октомври, паричният комитет на Федералния резерв взе решение да понижи за трети пореден път за тази година основната си лихва с 25 базови пункта - до диапазона 1.50 - 1.75 процента. Централните банкери дадоха и заявка да направят пауза в лихвените редукции докато икономическата перспектива не се промени съществено. В официалното си изявление след края на обсъжданията американските парични стратези пропуснаха ангажимента си "да действат по подходящ начин, за да поддържат растежа", но обещаха да следят данните "при оценката на подходящия целеви диапазон на лихвите по федералните фондове". Както и при предишните две лихвени понижения, против третото отново се обявиха директорите на банковите клонове на Канзас - Естер Джордж, и на Бостън - Ерик Розенбърг.

На пресконференцията след съвещанието на американските парични стратези председателят на Федералния резерв - Джеръм Пауъл, каза на журналистите, че смята провежданата монетарна политика за подходяща и че тя вероятно ще бъде запазена "докато постъпващата информация за икономиката остане като цяло съответстваща на прогнозите на банката". Пауъл отбеляза също, че опасностите, произтичащи от търговското напрежение и от BREXIT, започват да намаляват. 

Коментарът на Пауъл е в разрез с непрестанния словесен натиск на президента Доналъд Тръмп в "Туитър" за още по-дълбоки снижения на лихвите дори до 0%, които да стимулират икономическия растеж. Часове преди да приключи събирането на централните банкери министерството на търговията съобщи, че през третото тримесечие БВП на САЩ се е увеличил с 1.9% на годишна база. Това е доста по-слаб резултат от обещаните преди две години от Тръмп 3% годишно, които щели да дойдат от политиката му на серия от данъчни намаления и от други инициативи.  

Пауъл обаче изложи цял списък от причини в подкрепа на убеждението си, че икономиката се развива добре и вероятно ще продължи така - от солидното индивидуално потребление до набиращите скорост продажби на жилища и на цените на активите, които смята за здравословни без признаци за прегряване. 

Финансовите пазари реагираха спокойно на поредното намаление на щатските лихви, защото то бе очаквано и до голяма степен отчетено в котировките. Доходността на дългосрочните правителствени облигации почти не се промени. Докато дългът с по-малък срок до падежа, който е и по-тясно свързан с паричната политика на централната банка, първоначално качи рязко годишната си възвръщаемост, но впоследствие се върна на нивата отпреди изказването на Пауъл. Оценките на фючърсните контракти на федералните фондове показват, че инвеститорите като цяло не очакват нова лихвена редукция на последното за тази година съвещание на паричния комитет на Федералния резерв в средата на декември. Мнозина обаче предвиждат това да се случи през 2020-а заради прогнозираното охлаждане на стопанството. Преди официалното изявление на щатските централни банкери пазарните оценки показваха 30% вероятност за понижение на лихвените проценти през декември, които спаднаха до 20% след края на пресконференцията на Пауъл.

Зелените пари отслабнаха към единната европейска валута до 1.1154 щ. долара за едно евро. 

Акциите реагираха позитивно на изказването на Пауъл. Индексът DJIA поскъпна с над 115 пункта и приключи борсовата си търговия на 30 октомври на ниво от 27 186 точки. По-широкият индекс S&P 500 пък постигна нов рекорд - 3046.77 пункта. В тази връзка "Си Ен Би Си" коментира, че анализът на данните от последните 25 години сочи, че когато третото понижение на лихвите е последното от поредицата лихвени редукции, акциите получават здравословна подкрепа и стимул през следващата година. Но когато третото лихвено намаление е последвано от нови заради задъхваща се икономика, котировките на акциите се сгромолясват. 

По оценка на експерти, Федералният резерв и щатското стопанство са в необичайна конфигурация. Безработицата е в близост до най-ниското си равнище за последните 50 години, инфлацията е скромна, а публикуваните на 30 октомври данни за растежа показват, че той се е забавил, но не чак толкова рязко, колкото се опасяваха някои икономисти и официални представители на централната банка. В същото време части от икономиката, най-вече производството, започнаха да буксуват през последните месеци успоредно със забавянето на глобалния растеж. Бизнесът пък ограничи инвестициите в отговор на търговската война между Вашингтон и Пекин, която доведе до увеличение на митата на много стоки и направи света по-несигурно място за дългосрочни споразумения.

Въпреки че засега това не оказва очевиден натиск върху трудовия пазар и потреблението в САЩ, американските парични стратези "се застраховаха" с поредицата от лихвени понижения с надеждата, че по-ниските кредитни разходи ще стимулират работодателите и потребителите да харчат повече. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във