Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Федералният резерв пасува

Паричният комитет на Федералния резерв проведе редовното си съвещание на 19 и 20 март и не направи промени в провежданата монетарна политика. Щатските централни банкери са обещали тържествено да държат основната кредитна лихва близо до нула, докато безработицата в страната е над 6.5%, а инфлацията не надвишава 2.5 процента. Освен това на януарската си среща паричните стратези обявиха, че ще продължат да купуват всеки месец ипотечни облигации за 40 млрд. щ. долара и щатски ДЦК за 45 млрд. долара. Но този път един от членовете на паричния комитет - директорът на клона на Федералния резерв в Канзас сити Естер Джордж - гласува против това покупките на ценни книжа да продължат.


Жилищният сектор на САЩ върви убедително нагоре.


Новите жилищни строежи в САЩ през февруари са се увеличили с 0.8% спрямо януари (до 917 хил. на годишна база), а издадените разрешителни за строеж са скочили с цели 4.6% до най-високата си стойност (946 хил. броя) от юни 2008-а досега. Възраждането на строителния бранш пък вероятно ще има още по-голям принос за тазгодишния растеж, отколкото през 2012-а.


Доверието на строителите в развитието на сектора обаче отстъпва крачка назад през март. Индексът, изчисляван от Националната асоциация на жилищните строители и Уелс Фарго, който следи настроението в бранша, се е понижил с 2 пункта - до 44. Това е израз на опасенията на експертите от прекалено стриктните кредитни правила и от това, че строителният подем тласка нагоре цените на суровините. Всички стойности под 50 показват, че повече участници в допитването са оценили условията за бизнес като лоши.


Настроението оправят жилищните цени, които през януари са се повишили с 6.5% спрямо същия период на 2012-а - най-големия скок от 2006-а насам. Спрямо декември 2012-а увеличението е с 0.6% на сезонно коригирана база. Цените на жилищата не са се понижавали на месечна база от януари 2012-а, което е индикатор, че възстановяването на този бранш се стабилизира. За това помагат ниските цени на заемите и подобрението на пазара на труда, които стимулират търсенето и намаляват броя на наличните имоти за продажба.

Facebook logo
Бъдете с нас и във