Банкеръ Daily

Пари и пазари

Федералният резерв не внесе промени в паричната си политика

Федералният резерв съхрани щедрата си парична политиката и обеща за пореден път да направи всичко необходимо през идните месеци, за да подкрепи възстановяването на американската икономика, което позагуби скорост заради разпространяващата се втора вълна на пандемията от COVID-19.

В официално изявление след края на съвещанието на паричния комитет на щатската централна банка на 5 ноември, банкерите посочиха, че ще задържат лихвите по федералните фондове на досегашните им рекордно ниски равнища от 0% до 0.25%, ще продължат да купуват правителствени облигации и гарантиран с ипотеки агентски дълг за "поне" 120 млрд. щ. долара месечно и ще използват и други инструменти и програми в зависимост от развитието на националното стопанство. Тази политика ще продължи докато поразената от заразата икономика на страната достигне пълна заетост и по-висока инфлация. Решението им е единодушно.

Паричните стратези на Федералния резерв посочват, че "пътят за развитие на икономиката ще зависи в значителна степен от поведението на вируса". И че "продължаващата здравна криза ще продължи да пречи на икономическата активност, заетостта и инфлацията в краткосрочен план и да създава сериозни рискове за стопанската перспектива в средносрочен аспект".

На пресконференцията за журналисти председателят на Федералния резерв Джеръм Пауъл каза, че Федералният резерв започва да обсъжда дали да удължи срока на различните извънредни кредитни програми след 31 декември.

Пауъл подчерта, че американското стопанство продължава да расте, но "това не удовлетворява когото и да било". Просто защото "пълно икономическо възстановяване няма да има докато хората не се уверят, че е безопасно да се върнат към нормалния си живот и дейност". Банкерът посочи, че жилищният пазар се е възстановил напълно от пандемичния шок, но ползването на услуги остава ниско, а наблюдаваният ръст на заразените от коронавируса е "особено обезпокоително". 

Пауъл довери, че няма никакво желание да коментира президентските избори "директно или индиректно". И че те не са били "в центъра" на съвещанието на паричния комитет на банката. Според него "моментът е подходящ за крачка назад, за да могат демократичните институции да си свършат работата". Пауъл обаче обърна внимание, че е особено важно Конгресът и Белият дом да подкрепят мощно с фискални средства щатската икономика в този момент, когато сроковете на предишните кръгове от стимули до голяма степен са изтекли. Защото по този начин ще се постигне по-силно възстановяване на стопанството.

Facebook logo
Бъдете с нас и във