Банкеръ Daily

Пари и пазари

Федералният резерв не може да печата злато

В анализ, озаглавен "Федералният пазар не може да печата злато", "Бенк ъф Америка" повиши прогнозата си за целевата цена на скъпоценния метал през следващите 18 месеца на 3000 щ. долара за тройунция. Предишните предвиждания на банкерите бяха за 2000 щ. долара за тройунция злато. "Бенк ъф Америка" обосновава 50-процентната корекция с огромните по размер парични и фискални стимули, които централните банки и правителствата в световен мащаб хвърлят в подкрепа на националните стопанства в борбата срещу разпространението на пандемията от COVID-19.   

Банковите анализатори посочват в изследването си, че "в резултат на резкия спад на националния продукт, увеличението на фискалните разходи и удвояването на балансите на централните банки, хартиените валути ще попаднат под натиск...и инвеститорите ще насочат средствата си към златото". 

"Бенк ъф Америка" очаква средно 1695 щ. долара за тройунция през тази година и 2063 през 2021-а. Досегашният рекорд е 1921.17 щ. долара за тройунция, регистриран през септември 2011-а. 

Котировките на жълтия метал за незабавна доставка в късната следобедна търговия на 21 април бяха 1682 долара за тройунция - ръст от над 11% от началото на годината. 

Засега силният американски долар, ограничените колебания на финансовите пазари и по-слабото търсене на бижута в Индия и Китай работят срещу подема на златото, подчертава "Бенк ъф Америка". И допълва, че "извън традиционните фундаментални данни за търсенето и предлагането финансовите ограничения отново са се върнали в екстремен обхват". 

Facebook logo
Бъдете с нас и във